Dvostruko ubistvo u Budvi: Knežević priznao da je Jankoviću pucao u noge

Prema optužnici, Zindović, Zeković, Zečević i Knežević, okrivljeni su da su ubili Šuta i Rakočevića i pokušali da ubiju Vladimira i Željka Jankovića
2031 pregleda 3 komentar(a)
Rajko Knežević, Foto: Savo Prelević
Rajko Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2012. 19:36h

Rajko D. Knežević priznao je juče da je prije pet godina na terasi restorana “Jadranska straža” u Budvi pucao u noge Željku Jankoviću i objasnio da je drugi metak ispalio u znak upozorenja.

U nastavku suđenja za dvostruko ubistvo 13. septembra 2007, on je u Višem sudu rekao da ne priznaje navode optužnice, u kojoj se, između ostalog, navodi da je Knežević kao saizvršilac učestvovao u ubistvu Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalberta Šuta.

"Ne priznajem navode optužnice... Priznajem da sam ispalio dva hica - prvim hicem sam pogodio Željka Jankovića u donje ekstremitete, dok sam drugi ispalio kao hitac upozorenja", kazao je Knežević

Prema navodima optužnice, Dragan Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević, okrivljeni su da u “Jadranskoj straži” u Budvi, ubili Šuta i Rakočevića i pokušali da ubiju Vladimira i Željka Jankovića.

Piše da su, nakon što su po prethodnom dogovoru Rakočević, Šuto i Jankovići ušli u baštu restorana, okrivljeni su, iz već pripremljenog oružja, tri pištolja i revolvera, prema njima ispalili više hitaca.

"Nije mi jasno kako je tužilac napisao da sam se prethodno dogovorio da izvršim ubistvo. Kada, gdje i sa kim sam se ja to dogovarao. Ne priznajem navode optužnice... Priznajem da sam ispalio dva hica - prvim hicem sam pogodio Željka Jankovića u donje ekstremitete, dok sam drugi ispalio kao hitac upozorenja", kazao je Knežević.

Rekao je da je tog dana sa porodicom i prijateljem ručao u restoranu i da je primijetio da su u restoran došla četiri momka krupnije građe, od kojih su dvojica držali ruke u torbicama.

Ti momci su, tvrdi, tražili Zindovića, ali kako ovaj nije bio tu, on je pošao do njihovog stola. Knežević kaže da je osjećao strah.

"Rekli su mi da ne poznaju Zindovića, ali da bi bilo dobro da on odmah dođe u restoran 'Jadranska straža'. Nijesu rekli zašto ga traže, ali su poručili da se odmah javi, da ga oni ne bi tražili, jer su Crna Gora i Budva mali. Napustio sam restoran u velikom strahu, deprimiran, sa osjećajem uznemirenosti”, rekao je on.

Knežević: Kuznjecov poslao svoje ljude u CG da uklone Zindovića

“Tada se Zindović ukopao u mjestu i izvadio oružje.... Šuto je držao ruku za pojasom, a Jankovići ruke u torbicama. Izvadio sam revolver i povikao: 'Lezite dolje'. Potom sam prišao do stola i pucao u noge Željku Jankoviću”

Knežević je objasnio da ga je malo kasnije pozvala Olga Lopuhova, suvlasnica restorana, i kroz suze rekla da kaže Zindoviću da se čuva i skloni iz Crne Gore, jer joj je “Vladimir Kuznjecov još u Moskvi rekao da je poslao svoje ljude u Crnu Goru da uklone Zindovića”.

Sa Zindovićem se, kako je rekao, sreo u jednom lokalu i ispričao mu da je ponašanje tih momaka bilo “mafijaško”.

“Zindović se izbezumio od straha. Bog mi je svjedok da sa njim nijesam pravio nikakav dogovor da bilo koga ubijemo. On mi je čak branio da idem u restoran, jer može nešto da se desi. Ipak, pošao sam prema restoranu jer nisam mogao da živim sa tim da pustim da Zindović sam pođe u restoran i to u čistu smrt", kazao je Knežević.

Opisao je zatim pozicije gdje se ko nalazio - rekao je da je sjedio za visećim stolom na granici između restorana “Jadranska straža” i kafe-bara “Hot-mun”. Nakon nekog vremena, tvrdi da prema restoranu idu i četvorica momaka sa kojima je ranije razgovarao.

Kazao je da su Rakočević i Šuto Adalbert, sjeli za stolom, da je Rakočević držao ruku ispod stola, a Šuto je desnu ruku držao u predjelu pojasa...

Željko i Vladimir Janković, kako je kazao, uopšte nijesu sjedjeli, već su se rasporedili tako da mogu da priđu Zindoviću. Dodao je da je Željko Janković takođe držao ruku u torbici.

Onda, prema njegovim riječima, Zindović je pitao ko je od njih Vanja (Rakočević), a kada se ovaj javio, Zindović ga je rukom pozvao da sjedne za njegov sto.

Nakon dogovaranja ko će da priđe čijem stolu, Rakočević je, kako tvrdi, povšenim tonom rekao Zindoviću da on dođe kod njega.

Kada je Zindović krenuo prema njima, istovremeno su se, rekao je Knežević, prema njemu uputili ti momci, a među prvima Šuto.

“Tada se Zindović ukopao u mjestu i izvadio oružje.... Šuto je držao ruku za pojasom, a Jankovići ruke u torbicama. Izvadio sam revolver i povikao: 'Lezite dolje'. Potom sam prišao do stola i pucao u noge Željku Jankoviću, koji mu je bio udaljen oko 2-3 metra”, kazao je Rakočević.

Tvrdi da kada je opalio prvi hitac u noge Jankoviću, tada je i Zindović počeo da puca iz dva pištolja.

"Sjutradan nakon svega što se desilo, pošao sam u jedan manastir i ispričao mom duhovniku šta sam uradio. Moje namjera je bila da se sklonim iz države.

Poslušao sam savjet starog duhovnika i vratio sam se da podijelim sudbinu mojih prijatelja i odgovaram za ono što sam uradio. Spreman sam da snosim sankcije što sam ranio Jankovića", kazao je Knežević.

Suđenje se nastavlja 19. novembra.

Otac ubijenog Rakočevića: Oni duguju krv mojoj kući i mome rodu

Branilac optuženih, advokat Borivoje Borović tražio je od sudije da te riječi unesu u zapisnik, jer Rakočević “poziva na krvnu osvetu”

Nakon Kneževićevog izlaganja, otac pokojnog Vladimira Vanje Rakočevića, Radivoje Rakočević kazao je da nije prvi put da optuženi i njihovi branioci opstruiraju sudski proces.

Podsjetio je da je prethodnom suđenju prisustvovala i Olga Lopuhova, iako je on tražio da se ona uhapsi, jer je, kako je kazao, finansijer ubistva njegovog sina.

"Oni duguju krv mojoj kući i mome rodu", kazao je Rakočević.

Branilac optuženih, advokat Borivoje Borović tražio je od sudije da te riječi unesu u zapisnik, jer Rakočević “poziva na krvnu osvetu”.

Branilac optuženih advokat Dragoljub Đukanović dodao je da je potpuno nedopustivo da Rakočević njegove branjenike naziva ubicama.

Bonus video: