Baumgartner opet na Zemlji, istorija je ispisana!

Rekord Džozefa Kitindžera u slobodnom letu nije srušen, mentor Feliksa Baumgartnera letio je 17 sekundi duže
69 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 20:42h

20.16

Feliks se prizemljio. Istorija je ispisana!!

20.11

Slobodni let je trajao četiri minuta i 19 sekundi, Feliks je u jednom treningu dostigao brzinu od 1.173 kilometara na sat.

Rekord Džozefa Kitindžera nije srušen, mentor Baumgartnera letio je 17 sekundi duže.

20.06

Nakon penjanja dugog dva sata i 36 minuta, Feliks Baumgartner je u 20.06 po srednjeevropskom vremenu konačno iskočio iz kapsule!

Njegov let ka površini Zemlje krenuo je sa 39.068 metara, preko dvije hiljade više nego što je planirano (36.576).

Očekuje se da će do Novog Meksika letjeti 10-ak minuta.

Ranije

Kapsula sa Feliksom Baumgartnerom počela da se diže i za tri minuta dostigla 2.500 metara.

Četrdesetrogodišnji Austrijanac putuje u kapsuli, a očekuje se da skok izvede za oko sat vremena.

Baumgartner se za ovaj skok spremao pet godina, a ako sve prođe kako treba postaće prvi čovjek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

Direktan prenos kasni 20 sekundi, za slučaj da nešto krene naopako.

Pratite uživo

Temperatura izvan kapsule je -30, a unutra se održava na 13 stepeni Celzijusovih.

"Sve je u redu", naveo je Baumgartner.

Kamere hvataju različite uglove oko kapsule. Baumgartner neprestano provjerava visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika.

Kako prenose mediji, Džo Kitindžer iz Kontrole misije je jedina osoba sa kojom Feliks komunicira dok je u kapsuli. Kitindžer je ukazao Baumgartneru da pazi da ne dehidrira i da održava svoje nivoe kiseonika.

Bamgartnerova majka plače od radosti dok posmatra poduhvat svog sina, prenijeli su američki mediji.

Ovo je prvi put u istoriji da je ovoliko veliki balon lansiran sa čovjekom.

Zanimljivo je reći i da je Baumgartnerov balon tri puta veći od najvećeg balona sa ljudskom posadom.

Neustrašivi Feliks ka željenom odredištu primiče se brže nego što je planirano zbog izuzetno povoljnih vremenskih uslova.

Baumgartner na skok sa ivice svemira čeka od ponedjeljka, kada je prvobitno bio planiran start misije Red Bull Stratos, ali je tek u utorak ušao u kapsulu.

Međutim, jak vjetar u Rozvelu (američka država Novi Meksiko) spriječio je da se balon, koji je trebalo da podigne kapsulu na visinu sa koje čovjek nikada nije skočio, bezbjedno napuni helijumom.

S obzirom na to da je u pitanju balon koji je veličine površine stadiona Real Madrida, te da je tanji od plastične kese (0,02 milimetra), postojala je opasnost da će vjetar uništiti balon i da će cijela misija propasti.

Prema parametrima Feliksovog tima balon može da uzleti jedino ako je brzina vjetra manja od tri kilometra na sat. Zbog toga je sve pomjereno, a izgleda će nedjelja biti “D day”…

Brzina metka ispaljenog iz puške

Baumgartner se posljednjih pet godina sprema za skok kojim će oboriti četiri rekorda i svojim tijelom probiti zvučni zid (brzina od 1.100 kilometara na sat) i letjeti brzinom koju nikada nijedan čovjek nije dostigao - brzinom kojom leti metak ispaljen iz puške.

Projekat čiji je zvanični naziv Red Bul Stratos zvanično je pokrenut u januaru 2010. godine

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika, u "slobodnom padu".

Biće to i najduži slobodni pad i let padobranom, koji će se otvoriti na nešto preko pet hiljada metara od površine Zemlje...

Projekat čiji je zvanični naziv Red Bul Stratos zvanično je pokrenut u januaru 2010. godine. Nakon što su organizatori dobili sudski spor sa Amerikancem Denijelom Hoganom, koji je tužio Red Bul da mu je ukrao ideju, u konačnu realizaciju se krenulo 5. februara ove godine.

Nadmašuje samog sebe

Baumgartner je prvi test skok imao 15. marta, kada je skočio sa 21.818 metara. Slobodni pad je trajao tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi, a najveća brzina bila je 580 kilometara na čas.

Ako u nedjelju uspije misija, Feliks će nadmašiti i sebe, ali i dosadašnjeg rekordera Amerikanca Džozefa Kitingera

Drugi je obavio 25. jula, kada je letio sa visine od 29.460 metara, a dostigao je vrtoglavu brzinu od 862,6 km/h. Tada se pri padu oštetila kapsula, ali je u međuvremenu popravljena.

Ako u nedjelju uspije misija, Feliks će nadmašiti i sebe, ali i dosadašnjeg rekordera Amerikanca Džozefa Kitingera, koji je 16. avgusta 1960. godine skočio sa 102.800 stopa, to jest 31.333 metra...

Galerija

Bonus video: