Osnovano Udrženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore

Ocjena osnivača Udruženja je da su pozorišna kritika i teatrologija u Crnoj Gori veoma slabo razvijeni
159 pregleda 4 komentar(a)
Iva Čukić, Foto: Privatna arhiva
Iva Čukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.10.2012. 13:21h

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, osnovano je nedavno i za sada broji sedam članova. Kako je “Vijestima” kazala jedna od zaslužnih za osnivanje ovog udruženja kritičarka i dramska spisateljica Nataša Nelević, preko ovog Udruženja pozorišni kritičari i teatrolozi u Crnoj Gori će moći da postanu članovi IATC (Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara).

"Ovo je praktično prvo ovakvo Udruženje koje je osnovano, a koje funkcioniše kao NVO"

"To je jedan od razloga zbog kojih je osnovano Udruženje. Kao osnovne ciljeve osnivanja Udruženja u Statutu smo definisali sljedeće ciljeve: unapređenje i razvoj teatrološkog diskursa i pozorišne kritike u Crnoj Gori, povezivanje sa srodnim asocijacijama u drugim zemljama i unapređenje profesionalnog statusa pozorišnih kritičara i teatrologa.

Bavićemo se organiziovanjem istraživanja i publikovanjem studija, monografija itd, organizovanjem okruglih stolova, edukativnih programa i drugim aktivnostima koje služe osnovnom cilju osnivanja UPKT CG", objasnila je Nelević.

Ona podsjeća da je slično udruženje postojalo i ranije, ali se ono ugasilo.

Za predsjednicu Udruženja izabrana je Iva Čukić

"Ovo je praktično prvo ovakvo Udruženje koje je osnovano, a koje funkcioniše kao NVO. To znači da neće biti subvencionisano, da će funkcionisati kao i svaka NVO. Sami ćemo pripremati projekte i aplicirati za sredstva kod domaćih i inostranih donatora. O tome koje ce biti prve aktivnosti dogovorićemo se na prvoj narednoj sjednici.

Ocjena osnivača Udruženja je da su pozorišna kritika i teatrologija u Crnoj Gori veoma slabo razvijeni i da Udruženje može promijeniti takvu situaciju. Udruženje praktično vidimo kao centar iz kojeg će u budućnosti ohrabrivati i dalje usavršavati ljudi koji žele da se bave kritikom i teatrologijom", istakla je Nelević.

Za predsjednicu Udruženja izabrana je Iva Čukić. Čukić je teatrolog, rođena u Podgorici, 1982. godine. Završila je istoriju, kritiku i produkciju pozorišta u Firenci (2008) i doktorant je na Teoriji dramskih umetnosti, medija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bila je saradnik na predmetu Istorija pozorišta na Fakultetu umjetnosti, Univerzitet Donja Gorica u Podgorici, sarađuje sa pozorišnim časopisom Gest, kulturnim dodatkom novina Vijesti – Art.

Bonus video: