Baumgartner skače u nedjelju!

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika, u "slobodnom padu".
76 pregleda 17 komentar(a)
Feliks Baumgartner, Foto: Red Bull Content Pool
Feliks Baumgartner, Foto: Red Bull Content Pool
Ažurirano: 12.10.2012. 09:46h

Ako ne bude novih klimatskih promjena, Austrijanac Feliks Baumgartner u nedjelju će skočiti sa visine od 36.576 metara i ući u istoriju.

Baumgartner na skok sa ivice svemira čeka od ponedjeljka, kada je prvobitno bio planiran start realizacija misije Red Bull Stratos, ali je tek u utorak ušao u kapsulu.

Međutim, jak vjetar u Rozvelu (američka država Novi Meksiko) spriječio je da se balon, koji je trebalo da podigne kapsulu na visinu sa koje čovjek nikada nije skočio, bezbjedno napuni helijumom.

S obzirom na to da je u pitanju balon koji je veličine površine stadiona Real Madrida, te da je tanji od plastične kese (0,02 milimetra), postojala je opasnost da će vjetar uništiti balon i da će cijela misija propasti.

Prema parametrima Feliksovog tima balon može da uzleti jedino ako je brzina vjetra manja od tri kilometra na sat. Zbog toga je sve pomjereno, a izgleda će nedjelja biti “D day”…

Baumgartner se posljednjih pet godina sprema za skok kojim će oboriti četiri rekorda i svojim tijelom probiti zvučni zid (brzina od 1.100 kilometara na sat) i letjeti brzinom koju nikada nijedan čovjek nije dostigao - brzinom kojom leti metak ispaljen iz puške.

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika, u "slobodnom padu".

Biće to i najduži slobodni pad i let padobranom, koji će se otvoriti na nešto preko pet hiljada metara od površine Zemlje...

Projekat čiji je zvanični naziv Red Bul Stratos zvanično je pokrenut u januaru 2010. godine. Nakon što su organizatori dobili sudski spor sa Amerikancem Denijelom Hoganom, koji je tužio Red Bul da mu je ukrao ideju, u konačnu realizaciju se krenulo 5. februara ove godine.

Baumgartner je prvi test skok imao 15. marta, kada je skočio sa 21.818 metara. Slobodni pad je trajao tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi, a najveća brzina bila je 580 kilometara na čas.

Drugi je obavio 25. jula, kada je letio sa visine od 29.460 metara, a dostigao je vrtoglavu brzinu od 862,6 km/h. Tada se pri padu oštetila kapsula, ali je u međuvremenu popravljena.

Ako u nedjelju uspije misija, Feliks će nadmašiti i sebe, ali i dosadašnjeg rekordera Amerikanca Džozefa Kitingera, koji je 16. avgusta 1960. godine skočio sa 102.800 stopa, to jest 31.333 metra...

Bonus video: