Džejms Bond je oduvijek na prodaju: Sponzori mijenjaju navike čuvenog špijuna

Poznati proizvođač piva je u ovom slučaju samo jedan od velikih brendova sa kojim su producenti potpisali ugovore
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 08:32h

Nije tajna da je Džejms Bond godinama "na prodaju" i da producenti dio budžeta pokrivaju sponzorstvima, a prema najnovijim podacima u pitanju su ogromne cifre.

Naime, producenti su za novi film “Skyfall” inkasirali nevjerovatnih 28 miliona funti, što je skoro trećina budžeta 90 miliona teškog blokbastera.

Bonda su ranije ove godine kritikovali zbog toga što je poznati “martini” zamijenio “heinekenom”, ali to uopšte nije šokantna novost jer je tokom godina Bond svoje omiljeno piće mijenjao nekoliko puta iz istog razloga - sponzorstva.

Međutim, poznati proizvođač piva je u ovom slučaju samo jedan od velikih brendova sa kojim su producenti potpisali ugovore za film koji u bioskope stiže narednog mjeseca.

Sony, Coca-Cola, Bollinger, Swarovski, proizvođač satova Omega i modni dizajner Tom Ford obezbijedili su samo dio od 28 miliona funti kojima će se pokriti troškovi snimanja i marketinga, a marketing je takođe bitan detalj jer će "Skyfall" dodatno profitirati i "bonus promocijom".

Ljubitelji franšize ne prigovaraju zbog ugovora sa sponzorima pošto je Bond oduvijek poznat kao "sponzoruša", ali zamjeraju kada ti ugovori narušavaju integritet lika slavnog tajnog agenta.

Jedan od producenata, Majkl G Vilson, odbranio je sponzorstvo rekavši: "Ako ste pročitali originalne knjige Jana Fleminga, shvatili ste da se imena proizvoda neprestano pominju. Bond živi na ivici i želi da uživa u finim stvarima, a fine stvari imaju imena. Mi se držimo te ideje".

On se osvrnuo i na slučaj Martinija: "Ljudi su prerano reagovali. Trebalo bi da pogledaju film, pa tek onda da komentarišu".

Eon, producentska kuća iza filma, prošlog mjeseca je sklopila ugovor i sa kompanijom Proctor & Gamble, i pokrenula liniju muških mirisa.

Kozmetički div OPI brine se za lak Bond djevojaka već dugi niz godina, a i turistička agencija Visit Britain sklopila je ugovor sa glavnim glumcem Denijelom Kregom, pa nudi i turu "Live Like Bond" (Živi kao Bond).

Galerija

Bonus video: