Pedeset godina od smrti Edit Pjaf

Rođena je kao Edit Đovana Gasion, a prezime Pjaf (le piaf -vrabac) je uzela kasnije, jer su je tako prozvali zbog stasa
74 pregleda 0 komentar(a)
edit pjaf, Foto: Timmersgems.com
edit pjaf, Foto: Timmersgems.com
Ažurirano: 11.10.2012. 19:37h

U Francuskoj je obilježeno 50 godina od smrti jedne od najčuvenijih šansonjerki Edit Pjaf.

Rođena je kao Edit Đovana Gasion, a prezime Pjaf (le piaf -vrabac) je uzela kasnije, jer su je tako prozvali zbog stasa.

Glasa punog neobične topline pjevala je o siromaštvu, skitnji, ali i o nadi, povJerenju i ljubavima koje nikada ne prolaze... Iako je jedna od najvećih muzičkih legendi bila sitna i krhka, na sceni je izgledala viša zahvaljujući posebnim i nevjerovatno snažnim glasovnim mogućnostima.

Odrastala je kod svojih baka. Majčina majka joj je stavljala u bočicu umjesto mlijeka vino, a druga baka je imala bordel, u koji se Edit doselila sa tri godine. Kada su upoznale Edit, prostitutke su bile oduševljene novom stanarkom i toplo su je prihvatile.

Učile su je lijepom ponašanju, a svakodnevno okruženje kurtizanama, njihovim klijentima, barskim pjevačicama i kriminalcima, uveliko je uticalo na Editin kasniji životni put. Kada je napunila četiri godine, devojčicu su naglo zaboljele oči, a naredne tri godine provela je gotovo potpuno slijepa. Živela je u svetu tame sve dok, navodno, protistutke nisu sakupile novac i poslale je u svetilište Lisje da se pokloni Svetoj Terezi.

A kada je 11. oktobra 1963. zauvijek zatvorila oči na rivijeri, tragična vest o njenom odlasku unela je tugu među njene milionske obožavaoce. Tijelo je prenešeno u Pariz jer se verovalo da je ona želela da umre u glavnom gradu Francuske.

Budući da katolička crkva nije odobravala način života pokojne Edit, bilo je zabranjeno da bude sahranjena sa svim crkvenim počastima. To nije omelo desetine hiljada obožavalaca da dođu na sahranu, koju je Šarl Aznavur pominjao kao događaj koji je prvi put kompletno zaustavio saobraćaj u Parizu, još od vremena Drugog svjetskog rata.

U čast legende francuske šansone albume objavljuju pjevačice Mirej Matje i Patrisija Kas, a u novembru 2013. će na sceni Bobino biti postavljen mjuzikl “Les Amants d'un jour”. U Parizu bi krajem godine ponovo na repertoaru trebalo da se nađe mjuzikl “Pjaf, život u ružičasto-crnom” Žaka Pasisa, u postavci glumca Alen Delona, bliskog prijatelja slavne pjevačice. Patrisija Kas će početi svjetsku turneju posvećenu Edit Pjaf, a nastupi su planirani u 150 gradova, uključujući i gostovanje u Južnoj Koreji. Muzička izdavačka kuća EMI izdaće boks-set 13 diskova sa više od 200 šansona i dva koncertna snimka iz londonskog Karnegi ho

Bonus video: