Vandali razbili vozilo Udruženja mladih sa hendikepom

Iz auta odnesene dvije kožne jakne, dok su muzički i uređaj GPS navigacija ostali netaknuti
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 11:46h

Kombi Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, koji je prvo i jedino dostupno vozilo predviđeno za korisnike invalidskih kolica, obijen je, saopštila je izvršna direktorka Udruženja Marina Vujačić.

"Kombi se nalazio parkiran u ulici Bratstva i jedinstva, u blizini komercijalnog centra "Gintaš" u Podgorici. Na kombiju su razbijena dva bočna prednja stakla i štop svijetlo, a iz auta su odnesene dvije kožne jakne, dok su, začuđujuće, veoma vidljivi, muzički i uređaj GPS navigacija ostali netaknuti", kazala je ona.

Ona je saopštila da je policija na mjestu incidenta izvršila uviđaj, ali da nijesu pronađeni otisci koji bi mogli otkriti počinioce, makar ne na predmetima koje je policija izuzela u postupku. Vujačić je kazala da je uviđaj mogao biti urađen i temeljnije.

Ona je naglasila da će zahtijevati da se u konkretnom slučaju potvrdi efikasnost policije, njen profesionalizam i nediskriminatorno postupanje policijskih službenika koji rade na slučaju.

"Zahtijevamo od nadležnih da istraže ovaj slučaj do kraja, ispitujući sve okolnosti i sve elemente, i uzimajući u obzir da se ovaj incident desio u toku dana i to u isto vrijeme kad su se mnoge grupe i pojedinci nalazili u Podgorici zbog promocije i zaštite sopstvenih, prije svega političkih, interesa. Kako bi provjerili efikasnost i zakonitost postupanja policije u konkretnom slučaju, odgovarajuću inicijativu o provjeri primjene policijskih ovlčašćenja danas smo uputili Savjetu za građansku kontrolu rada policije", kazala je Vujačić.

Ona je rekla da Udruženje sumnja da nije riječ o slučajnom incidentu i da je planiran.

"Pitamo se da li je ovo dio cijene koju treba platiti da bi se ostvarila i poštovala ljudska prava osoba s invaliditetom ili je ovo znak i pokazatelj naše istinske ravnopravnosti. Zašto bi jedino dostupno kombi vozilo koje je uz to označeno znakom i natpisom UMHCG sa obje bočne strane i znakom dostupnosti za korisnike kolica bilo pošteđeno vandalizma?", pitala je Vujačić.

Galerija

Bonus video: