Odgođeno suđenje Sarvanu, želi da bira branioca i da se isključi javnost

Sudija Moštrokol objasnila mu je da ne može birati sudnicu, pa ni vijeće, jer je predmet njoj dodijeljen slučajnom raspodjelom
74 pregleda 4 komentar(a)
Emir Sarvan, Foto: Savo Prelević
Emir Sarvan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2018. 07:22h

Suđenje Emiru Sarvanu (40) koji je, prema optužnici, 30. oktobra prošle godine u Podgorici ubio tetku Duriju Pojatić, odgođeno je za 18. septembar, nakon što je optuženi od Vijeća sudije Višeg suda Vesne Moštrokol zatražio da sam izabere advokata koji će ga zastupati u ovom postupku.

"Tražim privatnog advokata, službeni mi ne treba. Zadržavam svoje pravo da biram vijeće i to mi pravo niko neće oduzeti", kazao je optuženi.

Osim što je tražio da mu se sudi u maloj sudnici Višeg suda, optuženi je tražio i da se sa ovog suđenja isključi javnost.

"Mala sudnica je adekvatnija i mnogo bolja. Javnost želim da se isključi jer su od samog početka novinari previše vršili pritisak oko ovog slučaja, dakle mene i moju familiju, ali hvala Bogu, kasnije će se utvrditi da od ovog nema ništa. Tražim da se isključi javnost i zato što mi je život ugrožen od svih mogućih priča koje se čuju po zatvoru, pa se onda prenose van i na taj način dolaze do moje porodice koji su onda u opasnosti baš kao i ja", rekao je optuženi

Nakon toga, sudija Moštrokol objasnila mu je da ne može birati sudnicu, pa ni vijeće, jer je predmet njoj dodijeljen slučajnom raspodjelom.

"Ukoliko smatrate da imate razlog za izuzeće ovog vijeća, vi u svakom momentu možete da tražite izuzeće. Što se tiče zatvaranja suđenja za javnost, o tome ćemo donijeti odluku kada suđenje počne", objasnila je sudija Moštrokol, nakon čega je udovoljila njegovom zahtjevu i dostavila mu spisak advokata, kako bi optuženi izabrao branioca koji će ga zastupati u ovom postupku.

Prema optužnici, Sarvan je 30. oktobra prošle godine u Podgorici u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog na svirep način s umišljajem ubio Duriju Pojatić. On je Pojatić u njenom stanu više puta udarao kutlačom, nogama i rukama po glavi i tijelu. Tom prilikom ona je pružila otpor, kako piše u optužnici, pokušavajući da se odbrani. Pojatić je od udaraca pala, nakon čega je optuženi nastavljao da je udara, nanoseći joj mnogobrojne povrede.

"Nakon čega joj je optuženi šakama držao zapušene nos i usta, za koje vrijeme je Pojatić usljed nanijetih tjelenih povreda i ugušenja trpjela bolove i strah jakog intenziteta, pa je usljed gušenja kod oštećene nastupila smrt", piše u optužnici Vrhovne državne tužiteljke Tatjane Begović.

Tokom istrage, optuženi Sarvan iskoristio je svoje zakonsko pravo i branio se ćutanjem.

Bonus video: