U smrt jurili preko 120 na sat

Iako nijesu gotovi nalazi krvi i vještačenja, policija pretpostavlja da je prebrza vožnja dovela do teške nesreće u Tološima
493 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 15:27h

Dva dana nakon tragedije na putu Mareza-Tološi, policija smatra da je prebrza vožnja razlog stravičnog udesa u kojem su poginula četvorica mladića, a dvojica teško povrijeđena.

Iako nijesu stigli nalazi krvi poginulih vozača, ni druge analize saobraćajnih vještaka, policija je prema onom što su zatekli na mjestu nesreće, ali i priči očevidaca, zaključila da su automobili bukvalno “letjeli” cestom iz pravca Mareze ka gradu.

“Pretpostavljamo da brzina nije bila ispod 120 km/h, ali to će se tek znati kada se završe sva vještačenja. Osim toga, znaćemo i kako je došlo do udara između 'golfa' i 'mercedesa'”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Isti izvor saopštio je da te noći nije organizovana “klasična trka” automobilima.

Teška nesreća dogodila se u ponedjeljak veče oko 21.20 časova u blizini trafo-stanice u Tološima, kada je došlo do sudara dvaju automobila, koji su se velikom brzinom, jedan naspram drugog, kretali ka centru Podgorice.

U nesreći su poginuli vozač “golfa 2” (PG-ED-655) Ivan Tasić (23) iz Srbije, koji je tog dana došao u Podgoricu, ali i vozač “mercedesa” Vladimir Rubežić (23) iz Tološa. Stradao je i njegov saputnik u “mercedesu” Vladimir Saveljić (22), ali i Tasićev brat od tetke i saputnik u “golfu” S.R. (17), učenik Hemijske škole.

Teške povrede zadobili su i Nikola Pejičić, koji se oporavlja na Odjeljenju intenzivne njege, kao i Strahinja Rešetar, brat od strica poginulog srednjoškolca, koji su bili saputnici u Tasićevom “golfu”.

Njihovo stanje, kako je “Vijestima” i juče rečeno iz Kliničkog centra, je stabilno: “Svjesni su i stabilnih vitalnih parametara i van životne opasnosti”.

Rešetar se ničega ne sjeća

Policija je do sada uzela izjavu samo od povrijeđenog Strahinje Rešetara, koji se zbog povreda glave i grudnog koša, liječi na Odjeljenju neurohirurgije KC-a.

On jedini nije zadobio opasne po život povrede, a analizom krvi utvrđeno je da je on u noći nesreće bio u pijanom stanju i da je bio saputnik u “golfu”.

Rešetar je policiji kazao da se ne sjeća ničega...

“On je kazao da se ničega ne sjeća. U stanju je šoka zbog užasne tragedije, tako da u ovom trenutku ne može pomoći u istrazi. Analize krvi drugih nijesu gotove, pa ne znamo jesu li i vozači bili u alkoholisanom stanju, nakon što su poslije termina fudbala odlučili da se provozaju”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Izjava od teško povrijeđenog Nikole Pejčića još nije uzeta, jer ljekari zbog njegovog stanja ne dozvoljavaju policiji da uđe u jedinicu intenzivnog liječenja.

Iako nemaju izjavu od preživjelih, policija smatra da u ponedjeljak veče mladići nijesu imali “klasično” zakazanu drumsku trku.

“Vjerujemo da to nije bila zakazana trka između njih, već vjerovatno da su tokom brze vožnje odlučili da 'probaju' ko će prije doći do odredišta. Pretpostavljamo da je vozač 'golfa' tokom vožnje pokušao da se ubaci ispred 'mercedesa' i da je tako došlo do užasnog udesa. Od siline udara automobili su 'otkinuli' stubove pored ceste. U zakazane drumske trke idu vozači 1 na 1, tako da ne vjerujemo da je ovo bila smišljena trka jer je njih šest bilo u dva automobila ”, naveo je sagovornik iz podgoričke policije.

U noći tragedije raspolućeni automobili, gomile lima i djelovi rasuti po cesti i okolini svjedočili su o težini nesreće u Tološima, ali mještani tog naselja nijesu bili iznenađeni teškom nesrećom.

Preminuli Vladimir Rubežić bio je poznat po brzoj vožnji, a policija je posljednjih godina od njega dva puta uzimala automobil, privodila zbog vožnje u pijanom stanju, ali i nekoliko puta uzimala vozačke dozvole i napisala na desetine prijava zbog prebrze vožnje.

“Rubežić je 2008. godine preživio tešku nesreću, ali sve to nije pomoglo da promijeni lošu naviku”, rečeno je u policiji, čija patrola u vrijeme nesreće, zbog smjene, nije bila na potezu od Mareze ka centru Podgorice.

Drugi vozač Ivan Tasić tog dana iz Srbije je došao u Podgoricu, gdje je povremeno radio, a prije tragedije, od strica je pozajmio automobil, da bi sa drugovima išao na fudbal u balon - salu u blizini groblja u Tološima.

Trke prijavljuju svakih 20 dana

Podgoričkoj policiji gotovo svakih 20 dana stigne po jedna prijava o “fantomima”, koji na gradskim i prigradskim ulicama ”lete” nakon ponoći. Termini za divljanje na drumovima najčešće se zakazuju u vrijeme kada su smjene policijskih patrola na gradskim bulevarima. “Građani prijavljuju te trke, ali dok mi stignemo one su obično i završene”, rekao je sagovornik iz policije.

Potez Bulevarom svetog Petra Cetinjskog od Bloka 5, pa dalje ka Marezi, kao i saobraćajnica od Maslina ka Zlatici su najčešće “staze” za noćno divljanje.

“Upravo zbog toga na tim saobraćajnicama gotovo u svako vrijeme imamo po jednu patrolu. Međutim i pored toga što smo mnoge privodili zbog divljanja, pisali prijave, oduzimali automobile ili ih hvatali tokom trka, ne mijenja 'lude glave' nekih mladića, kojima je to vid, očigledno, neke zabave”, rečeno je u policiji. Mještani Tološa i Mareze nakon tragedije od ponedjeljka veče tvrde da “nema noći da neko ne divlja cestom, koja prolazi kroz ta naselja”.

“Skoro svake noći, posebno na pravini puta između dva kružna toka na Marezi, čuje se 'turiranje' motora ili škripa guma kad nailaze na suženja. To je toliko strašno da kad čujemo škripu samo se nadamo da ne čujemo i prasak”, rekao je mještanin, koji živi na Marezi. Policija u evidenciji ima na desetine imena mladića koji su poznati po drumskim prestupima ili zakazivanju takmičenja “ko će prije da pređe dionicu”.

“Takve vozače represivnim mjerama često provjeravamo, ali to sve ne daje neke rezultate. Od početka godine u Podgorici smo imali pet poginulih, a evo sada u jednoj nesreći četiri stradala mladića”, kazali su u Saobraćajnoj policiji.

Sahranjeni stradali mladići

Trojica mladića, koji su u ponedjeljak veče stradali u udesu u Tološima, sahranjeni su juče. Unesrećene porodice i veliki broj građana ispratili su ih na vječni počinak - na groblju u Tološima sahranjen je učenik Hemijske škole i talentovani fudbaler S.R. (17).

Dvojica drugova iz naselja Vladimir Rubežić (23) i Vladimir Saveljić (22) u razmaku od sat vremena sahranjeni su na gradskom groblju na Čepurcima. Tijelo Ivana Tasića upućeno je dan nakon nesreće u Srbiju, gdje je juče, takođe, sahranjen.

Iako se dogodila užasna tragedija u kojoj su život izgubila četvorica mladića, Glavni grad Podgorica nije proglasio Dan žalosti, kakva je praksa u svim drugim crnogorskim opštinama kada se dogode slične nesreće.

Galerija

Bonus video: