Armstronga optužilo 11 kolega!

Jedanaest bivših timskih kolega svjedočilo je protiv Lensa Armstronga, objavila je Američka antidoping agencija (USADA).
1 komentar(a)
Armstrong, Foto: Reuters
Armstrong, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2012. 22:25h

Jedanaest bivših timskih kolega svjedočilo je protiv Lensa Armstronga, objavila je Američka antidoping agencija (USADA).

U dokumentu koji sadrži više od 1.000 stranica intervjua i laboratorijskih rezultata navodi se da je Armstrong bio "u središtu najsofisticiranijeg i najuspješnijeg doping programa u istoriji sporta".

"Doping zavjera US Postal tima prisiljavala je sportiste na korišćenje opasnih droga i donosila ekipi nepoštenu prednost u odnosu na konkurente. Imali su vrhunsku doping-praksu", izjavio je predsjednik USADA, Trevis Tajgert.

Protiv Armstronga su, između ostalih, svjedočili Džordž Hinkapi, Tajler Hamilton i Flojd Lendis kojem je titula pobjednika “Tur d' Fransa” 2006. godine oduzeta zbog pada na doping testu.

Hinkapi je bio uz Armstronga tokom svih sedam trijumfa na „Tur d’Fransu, a juče je objavio pismo u kojem je priznao da se dopingovao.

„Zbog moje ljubavi prema sportu, mog doprinosa njemu, i svega što mi je biciklizam dao tokom svih ovih godina, teško mi je da javno priznam da sam tokom dijela karijere koristio zabranjene supstance“, rekao je Hinkapi, napomenuvši da je prestao da koristi doping prije šest godina i da je odlučio da sve objavi javno da bi se biciklizmu vratio kredibilitet koji je posljednjih godina izgubio.

“Prijatnije bih se osjećao kada bih pričao samo o sebi, ali sam osjećao obavezu da kažem istinu o svemu što sam znao i tako sam i učinio. Biciklizam je mnogo napredovao posljednjih godina i može da bude dobar primjer za ostale sportove. Srećom, korišćenje doping sredstava nije više dio kulture našeg sporta, i mladi biciklisti se ne suočavaju sa izborima kakvi su bili pred nama“, naglasio je Hinkapi.

Bonus video: