KSCG: Od 2020. da karate bude olimpijski sport

"Nadam se da će od 2020. godine karatisti učestvovati na tom takmičenju", rekao je Mrvaljević na konferenciji za novinare...
263 pregleda 1 komentar(a)
Karate reprezentacija Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Karate reprezentacija Crne Gore, Foto: Karate savez Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2012. 13:53h

Karate savez Crne Gore (KSCG) promocijom u Podgorici doprinosi prezentaciji tog sporta u okviru kampanje Svjetske karate federacije (WKF) za njegovo uključenje u program Olimpijskih igara 2020 godine, rekao je predsjednik Vladimir Mrvaljević.

Crnogorska asocijacija organizovala je u nedjelju u Podgorici promociju i demonstraciju karatea pod sloganom "Neka svijet otkrije karate".

Projekat nazvan "The K is on the Way" i započeta kampanja treba da dokažu da se u karateu radilo i da se razvio.

Mrvaljević je kazao da u svijetu karate vježba 110 miliona ljudi, a da se 11 miliona takmiči.

"Karate je prisutan na Pan-američkim igrama, Afričkim, Azijskim i Mediteranskim igrama. Sve su to takmičenja pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je organizator i Olimpijskih igara. Nadam se da će od 2020. godine karatisti učestvovati na tom takmičenju", rekao je Mrvaljević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je značajnu ulogu u afirmaciji i razvoju karate dala i Crna Gora, podsjećajući da u okviru crnogorske asoicijacije rade 44 kluba sa oko pet hiljada vježbača.

Mrvaljević je istakao da je za bolje rezultate neophodno stvoriti dobre preduslove, navodeći da je Savezu potreban prostor od oko 200 kvadrata.

Selektori muške seniorske reprezentacije u borbama Dragoljub Fatić i katama u obje konkurencije Jugoslav Bukilić pohvalili su nastupe crnogorskih karatista na Mediteranskom prvenstvu u Tuzli i osvojene četiri bronzane medalje.

Prema riječima Fatića, konkurencija na šampionatu je bila izuzetno jaka i u svakoj kategoriji bilo je prijavljeno po 16 takmičara.

On je istakao da je takmičenje u Tuzli bila dobra provjera uoči Svjetskog prvenstva koje će u novembru biti održano u Parizu.

Bronzana iz Tuzle, Marina Raković, kazala je da su dugotrajan i naporan rad u klubu i učešće na raznim takmičenjima, potpomognuto KSCG, dali rezultat.

"Možda je neko očekivao i više u Tuzli, ali meni je fokus Svjetsko prvenstvo i sva ostala takmičenja do Pariza služe mi da tempiram formu. Prije SP očekuje me nastup na Top tenu u Hrvatskoj, koji okuplja deset najboljih karatistkinja Evrope. To će mi biti velika šansa da se još bolje pripremim za nastup na SP", kazala je Raković.

Bonus video: