Svijet čeka: Neizvjesno da li će Baumgartner danas skočiti

Organizatori su najavili da će novi pokušaj uslijediti uskoro, ali da ne mora da znači da će to biti danas, jer nisu najavljeni bolji uslovi
7 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 10:40h

Austrijanac Feliks Baumgartner nije odustao od skoka sa visine 36,5 kilometara, ali je neizvjesno da li će ta misija biti obavljena danas jer su vremenski uslovi i dalje nepovoljni.

Organizatori su najavili da će novi pokušaj uslijediti uskoro, ali da ne mora da znači da će to biti danas, jer nisu najavljeni bolji uslovi."Naravno, sve ovo je razočaravajuće, ali tu je novi balon i novi dan. U ovom trenutku komanda misije razmatra kada bi lansiranje moglo tačno da se obavi, a potom će se tek krenuti sa odbrojavanjem, navodi se u saopštenju.

Baumgartner obećao skok

Neposredno prije planiranog lansiranja kapsule u kojoj je austrijski padobranac Feliks Baumgartner trebalo do odleti do ivice svemira odakle bi izveo spektakularni skok, uzlijetanje je odloženo zbog jakog vjetra.

Svijet je sa pažnjom očekivao novi poduhvat "Neustrašivog Feliksa", ali je skok nakon brojnih odlaganja na kraju definitivno odložen. Austrijanac je nakon odlaganja iz kapsule izašao vidno razočaran i obećao da će ponovo pokušati.

"Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo", rekao je Baumgartner.

Jaki vjetrovi u Rozvelu

Sve su prilike da skok neće biti održan ni danas zbog jakih vjetrova koji i dalje traju u Rozvelu u SAD-u.

Prema parametrima Feliksovog tima balon može da uzleti jedino ako je brzina vjetra manja od tri kilometra na sat

"Strah mi je postao prijatelj. On me sprječava da odem predaleko preko crte", rekao je Neustrašivi Feliks.

Prema parametrima Feliksovog tima balon može da uzleti jedino ako je brzina vjetra manja od tri kilometra na sat, a vjetrovi juče i danas postižu mnogo veću brzinu. Balon je napravljen od osjetljivog materijala, a postoji samo jedan razervni zbog čega organizatori nisu željeli da rizikuju.

Misija nije otkazana

Iz Red Bula, tima koji organizuje skok Feliksa Baumgartnera rekli su da misija nije otkazana, samo odložena do boljih vremenskih uslova.

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika

Feliks će uz pomoć balona sa helijumom uzletjeti do stratosfere na visinu od 35.576 metara. Tokom probnog skoka Neustrašivi je letio brzinom od 864 kilometra na čas, što jednako brzini putničkog aviona.

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika, u "slobodnom padu".

Galerija

Bonus video: