Predstava Borisa Liješevića na Bijenalu crnogorskog teatra

U predstavi glumci ne govore u ime fiktivnih likova već u svoje ime
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 12:09h

Predstava „Povodom Galeba“, autorski projekat Borisa Liješevića, biće izvedena u srijedu 10. oktobra u 20 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu, u okviru Bijenala crnogorskog teatra.

Predstava koja je nastala u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada biće izvedena u okviru Selekcije Plus. Komad inspirisan dramom "Galeb" A. P. Čehova, režirao je Boris Liješević, autor muzike je Aleksandar Kostić, dramaturg je Branko Dimitrijević, asistenti reditelja Dušan Mamula, Mia Knežević i Momčilo Miljković.

U predstavi igraju: Dejan Šarković, Dragan Zorić, Ervin Hadžimurtezić, Ivan Đurić, Jelica Gligorin, Marija Mitrović, Neda Danilović, Saša Latinović, Saša Stojković, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković, Vera Hrćan Ostojić i Zoran Andrejin.

Pozorište u pozorištu

Ana Tasić, selektorka Selekcije Plus, o predstavi je zapisala da je “Povodom Galeba” dokumentaristička, pri čemu je ostvarena kao „pozorište u pozorištu“, duhovito, iskreno, samoispitujuće, katarzično.

"Realnost se ovdje ukazuje kao dramskija od fiktivne drame, ona je progutala fikciju"

"Polazeći od ideje izvođenja Čehovljeve drame Galeb, u Liješevićevoj predstavi glumci koje ne govore u ime fiktivnih likova već u svoje ime, kreću drugim putem, stazom nefikcionalnosti. Umjesto Čehova, oni igraju svoje realne drame.

Publika prati dirljive ispovijesti o očekivanjima koja su imali u glumačkoj profesiji i o razočaranjima koja su stigla umjesto njihovog ostvarenja. Realnost se ovdje ukazuje kao dramskija od fiktivne drame, ona je progutala fikciju, stvarni životi glumaca su dramatičniji i snažniji od dramskog nasljeđa", zapisala je ona.

Novo viđenje klasičnih djela

Dramaturg Branko Dimitrijević je zapisao da je Liješević uzeo ovu dramu kao povod da se, između ostalog, bavi glumačkim stremljenjima i frustracijama.

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto

"Dakle, pored toga što glume djelove iz Čehovljevog djela, glumci Pozorišta mladih u Novom Sadu govore i o svojim ličnim doživljajima i emocijama. Rezultat je jedno novo viđenje, oživljavanje i aktuelizovanje klasičnih djela.

A ja sam pristao da radim na ovom projektu samo zato da bih provjerio da li je istina da većina nas, pozorišnih radnika, počinjemo kao Trepljev, a završavamo karijeru kao Trigorin. Do određenih zaključaka jesam došao, ali ću ih zadržati za sebe", piše Dimitrijević.

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto medija i kritike.

Bonus video: