Partizan

Napad na novinara "Vijesti: Rončević tražio izuzeće tužioca

O Rončevićevom zahtjevu odlučiće osnovni državni tužilac u Pljevljima Miroljub Banović
171 pregleda 0 komentar(a)
Goran Malidžan, napad Pljevlja, Foto: Božidar Jelovac
Goran Malidžan, napad Pljevlja, Foto: Božidar Jelovac
Ažurirano: 10.10.2012. 19:34h

Pljevljak Slavko Rončević, osumnjičen da je prijetio novinaru “Vijesti” Goranu Malidžanu, tražio je izuzeće zamjenika tužioca u Pljevljima Milivoja Tomčića, koji je juče trebalo da ga sasluša.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Rončević je, u zahtjevu za izuzeće, saopštio da sumnja u objektivnost Tomčića.

“Nisam saslušao Rončevića, jer je tražio moje izuzeće. Čeka se odluka pa ćemo vidjeti šta će dalje biti”, kazao je “Vijestima” Tomčić.

O Rončevićevom zahtjevu odlučiće osnovni državni tužilac u Pljevljima Miroljub Banović.

„Mirotvorac” tvrdi da krv nije ni pominjao >>>

Čavić novinaru "Vijesti" prijetio da će ga probosti zastavicom >>>

Rončević je Malidžanu prišao nakon izborne promocije DPS-a u Pljevljima i zaprijetio mu: “Krvi ću ti se napiti jednog dana”.

Tom sukobu prethodilo je verbalni, a zatim i fizički nasrtaj Rončevićevog druga, takođe aktiviste DPS-a, Gorana Čavića na novinara “Vijesti”.

Čavić je prijetio, vrijeđao, a zatim i udario Malidžana u leđa. Rončević je potom prišao novinaru, koji je shvatio da je ovaj došao da smiri situaciju, a zatim ga odvukao u stranu i rekao: “Krvi ću ti se napiti jednom”.

Dok je pokušavao da fotografiše napad na kolegu, novinaru “Dana” Božidaru Jelovcu prišao je aktivista DPS-a Mustafa Brahić. Brahić se na njega obrušio riječima “seljačino”, “bijedo”, “fukaro”...”'Dan' je smeće”...

Rončević, koji je juče tražio izuzeće tužioca Tomčića, na prvom saslušanju, pošto je policija protiv njega podnijela krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, Tomčiću je rekao da je smirivao situaciju, da ne zna o kome se radi, negirajući da je prijetio.

Napadu je prethodio govor premijera Igora Lukšića, u kome je kazao da u Crnoj Gori nema nezavisnih medija, da su “Vijesti” i “Dan” dio opozicije i da sve to zajedno smućkano “ne miriše tako dobro”

Malidžan je ranije kazao da se on i Rončević poznaju, jer je on 2003. pisao o njemu. Tada su “Vijesti” objavile tekst da se u Pljevljima vodi interna istraga protiv pograničnih komandira Rončevića i Čavića zbog sumnje da su bili u lancu organizovanog šverca kafe i druge robe preko prelaza sa BiH i Srbijom.

Nakon što je izrečena prvostepena presuda, Rončević je sa prijateljem posjetio dopisništvo lista u Pljevljima i tada saopštio kako je dobio spor sa listom.

Za Televiziju Pljevlja, Rončević je u svoju odbranu kazao da je partizansko dijete i da ne koristi termine “zaklati” i “piti krv”.

“Ja sam partizansko dijete, dugogodišnji član Saveza komunista, vaspitan u sasvim drugom duhu. U mojoj porodici se nikad nije koristio termin zaklati i piti krv”, kazao je Rončević.

Čavić je istoj televiziji kazao da ga je Malidžan psovao i gurao “na šta mu ja pravo da vam kažem nisam ni ostao dužan”.

“Sve što želim da kažem da sa tim čovjekom apsolutno nisam fizički imao kontakt, slike pokazuju da ja ne jurišam i da sam čak i metar možda od njega. Nemam ništa drugo da kažem osim da je to jedna klasična novinarska zloupotreba svoga posla, jer ja nemam mogućnost da se branim osim ovako i putem suda”, kazao je on.

Objasnili su da posljednji napadi na novinare najvjerovatnije imaju veze sa izbornom kampanjom i parlamentarnim izborima, koji će se održati 14. oktobra

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), podružnica Međunarodnog instituta za medije (IPI), prekjuče je osudila je verbalne i fizičke napade na novinare u Crnoj Gori.

Objasnili su da posljednji napadi na novinare najvjerovatnije imaju veze sa izbornom kampanjom i parlamentarnim izborima, koji će se održati 14. oktobra.

“Oštro osuđujem napade na novinare. Oni su prečesti u Crnoj Gori. Pozivam sve političare da zaustave napade na medije, a policiju da sve počinitelje privedu pravdi”, izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Napadu je prethodio govor premijera Igora Lukšića, u kome je kazao da u Crnoj Gori nema nezavisnih medija, da su “Vijesti” i “Dan” dio opozicije i da sve to zajedno smućkano “ne miriše tako dobro”.