ZA KNJIŽEVNOST

Kladionice najavljuju: Murakami prvi na listi za Nobela

Književni krugovi u Stokholmu smatraju da bi ovog puta nagradu mogla da dobije žena ili neki autor iz Sjeverne Amerike
82 pregleda 2 komentar(a)
Haruki Murakami, Foto: Guardian.co.uk
Haruki Murakami, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 10.10.2012. 10:56h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat sjutra u 13 sati po centralnoevropskom vremenu, saopštila je juče Švedska akademija nauka i umjetnosti, koja u nastrožoj tajnosti drži svoje rasprave o mogućim dobitnicima nagrade.

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, prema pisanju Nobelovog net portala, pristiglo je validnih 210 kandidatura iz čitavoga svijeta, a unutar toga broja je i 46 kandidata koji su prvi put kandidovani za Nobela.

Nijedan favorit se nije izdvojio, ali književni krugovi u Stokholmu smatraju da bi ovog puta nagradu mogla da dobije žena ili neki autor iz Sjeverne Amerike. Od 108 dobitnika Nobelove nagrade za književnost bilo je samo 12 žena, a niko iz Sjeverne Amerike nije dobio nagradu od 1993. kada je dodijeljena američkoj spisateljici Toni Morison.

Murakami na prvom mjestu

Britanska kladionica “Ledbroks” postavila je na svoju internet-stranicu listu sa imenima kandidata koji imaju najviše šansi. Godinama već dobitnik Nobelove nagrade za literaturu zaista se i nalazio među prvih dvadesetak sa ove duge kladioničarske liste.

“Gardijan” je prenio riječi predstavnika kladionice, da je na Dilanovo ime leglo nekoliko uplata iz Norveške i Britanije

Prvo mjesto trenutno zauzima japanski pisac Haruki Murakami, a iza njega je Bob Dilan, legendarni američki muzičar koji je tradicionalno na ovom spisku, ali mu se obično uoči proglašenja dobitnika šanse drastično smanje.

“Gardijan” je prenio riječi predstavnika kladionice, da je na Dilanovo ime leglo nekoliko uplata iz Norveške i Britanije, od po 100 funti, što ga je lansiralo u sam vrh. Kako stvari sada stoje, na uloženu jednu funtu na slavnog kantautora, dobilo bi se deset.

Poređenja radi, prošlogodišnjem dobitniku Tomasu Transtremeru, ova kladionica davala je šanse osam prema jedan. Treće mjesto ima Kinez Mo Jan, za koga kažu da je kineski odgovor Francu Kafki. Visoko četvrto mjesto drži Sejs Notebom, holandski pisac.

Smanjene novčane nagrade

Slijede ih vječiti kandidati: Albanac Ismail Kadare, sirijski i južnokorejski pjesnici Adonis i Ko Un, Italijanka Dačija Maraini, pa Amerikanci Filip Rot i Kormak Mekarti, Izraelac Amos Oz, britanski dramski pisac i oskarovac Tom Stopard, koji je pisao scenario i za najnoviju verziju Ane Karenjine.

Proteklih dana, stabilan priliv kladioničarskog novca uz Dilana bilježi i Britanac Ijan Makjuan

Književni analitičari, ipak, ne vjeruju da “Nobel” može ponovo da se nađe u rukama jednog britanskog dramskog pisca, samo sedam godina poslije Harolda Pintera.

Kako se približava dan proglašenja, mijenja se i raspored kandidata na kladioničarskom spisku. Proteklih dana, stabilan priliv kladioničarskog novca uz Dilana bilježi i Britanac Ijan Makjuan, čije su šanse skočile sa sto prema jedan na pedeset prema jedan.

Fondacija Nobel je odlučila da smanji novčane nagrade za 20 odsto, saopštio je komitet poslije sjednice borda direktora Fondacije Nobel, precizirajući da će pojedinačne nagrade za 2012. iznositi osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 1,1 milion dolara.

Preporučujemo za Vas