Baumgartner napustio kapsulu, misija trenutno obustavljena

Jak vjetar spriječio je da se balon, koji je trebalo da podigne kapsulu na visinu sa koje čovjek nikada nije skočio, bezbjedno napuni helijumom.
25 komentar(a)
Feliks Baumgartner, Foto: Redbullcontentpool.com
Feliks Baumgartner, Foto: Redbullcontentpool.com
Ažurirano: 09.10.2012. 18:12h

Dok je štoperica odbrojavala posljednje sekunde, a Feliks Baumgartner u kapsuli čekao da bude lansiran u istoriju, u kontrolnoj sobi počeli su da vrte glavom.

Vrijeme je bilo jače od želje. Hrabri Austrijanac moraće da sačeka na svojih pet minuta (ili bolje rečeno nekoliko sati koliko će trajati misija), a da li će skok sa ivice svemira, sa visine od 36.576 metara izvesti sjutra, u četvrtak ili u petak, ostaje da se vidi.

Vidno razočarani Baumgartner koji živi i priprema se po specijalnom režimu, samo je prokomentarisao:

"Sada se sve svodi na ono šta radimo sada i ono šta ćemo postići. Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo", rekao je Baumgartner.

Jak vjetar spriječio je da se balon, koji je trebalo da podigne kapsulu na visinu sa koje čovjek nikada nije skočio, bezbjedno napuni helijumom.

S obzirom na to da je u pitanju balon koji je veličine površine stadiona Real Madrida, te da je tanji od plastične kese (0,02 milimetra), postojala je opasnost da će vjetar uništiti balon i da će cijela misija propasti.

Meteorolozi i za sjutra najavljuju vjetar u Rozvelu (američka država Novi Meksiko), pa je vjerovatnije da će skok biti izveden u četvrtak ili u petak.

"Naravno, sve ovo je razočaravajuće, ali tu je novi balon i novi dan. U ovom trenutku komanda misije razmatra kada bi lansiranje moglo tačno da se obavi, a potom će se tek krenuti sa odbrojavanjem", zvanično su u saopštenju naveli čelnici Red Bulove misije “Stratos”, nakon odlaganja.

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za ponedjeljak, pa za utorak, da bi danas bilo pomjerano nekoliko puta do konačnog odlaganja.

Baumgartner, koji se posljednjih pet godina sprema za skok kojim će oboriti četiri rekorda i svojim tijelom probiti zvućni zid (brzina od 1.100 kilometara na sat), bio je spreman i u jednom trenutku je poručio:

"Vezao sam se i spreman sam za lansiranje", kazao je u 19.30 časova po našem vremenu 43-godišnji padobranac iz Salcburga, poznat po letovima sa statue Hrista u Rio de Žaneiru, najveće zgrade na svijetu - Tajpeh 101 u Tajvanu i mnogih drugih zdanja...

Ali, odbrojavanje će malo potrajati...

Bonus video: