NEDOSTAJU JOJ IZLASCI SUNCA NAD RUMIJOM

Baranka doktorirala violinu na Floridi

Petra Bubanja je jedina Crnogorka kojoj je do sada pošlo za rukom da dobije to prestižno priznanje
156 pregleda 6 komentar(a)
Petra Bubanja, Foto: Adnan Alomerović
Petra Bubanja, Foto: Adnan Alomerović
Ažurirano: 05.04.2019. 00:07h

Baranka Petra Bubanja zvanično je prva žena u Crnoj Gori koja ima titulu doktora violine.

Počasno zvanje stekla je nedavno na državnom Univerzitetu Floride, u Talahasiju, gdje je u klasi Benjamina Sunga završila doktorat kao asistent na tom Univerzitetu.

“Čast mi je biti prva žena koja je doktor violine u Crnoj Gori, ali prioritet mi je bio lični napredak”, iskrena je Petra.

Činjenica da je upravo stekla titulu doktora joj, kako kaže, još uvijek nije ‘slegla’, jer joj titula sama po sebi nikada nije bila ambicija.

“Željela sam da budem na određenom nivou i znala sam da mi treba pomoć da bih taj nivo dostigla, a škola je jednostavno najbolja prečica za napredak. Posrećilo mi se pa sam došla na pravo mjesto, Tallahassee, gdje sam u klasi Benjamina Sunga završila doktorat kao asistent na državnom univerzitetu Floride”, kazala je Petra.

Petrin put ka violini je, kako sama priznaje, bio interesantan. Njeni roditelji su primijetili da ima smisla za muziku još od kada je kao beba plesala u dubku, pa su je upisali u hor muzičke škole u Baru.

“Kada je bilo vrijeme da se izabere instrument, moji su željeli da sviram gitaru, a ja sam kao svako dijete, željela da sviram klavir. Međutim, profesori muzičke škole su primijetili da imam dobar sluh i insistirali su na tome da sviram violinu”, ispričala je Petra.

Ubrzo je postala veoma zadovoljna odlukom koja je donešena u njeno ime, naročito dolaskom novog profesora violine u Bar, Vanje Simića, kojemu, kako kaže, puno duguje.

Nakon završene osnovne skole, upoznala je Andreja Kurtija koji predaje na Northwestern State University u Luizijani i on je bio razlog njenog odlaska u Ameriku.

“Tu sam uspješno završila osnovne studije i pobijedila na nekoliko univerzitetskih takmičenja, čime sam dobila priliku da sviram sa orkestrom škole kao solista. Ovu sam priliku dobila i na magistraturi, nakon pobjede na školskom takmičenju (Southern Illinois University), gdje sam bila u klasi Majkla Barte i asistent na Univerzitetu”, kazala je Petra.

Bila je koncertmajstor oba Univerziteta, a ista prilika joj se ukazala i na poslednjoj godini doktorskih studija, gdje je imala nevjerovatnu čast da svira sola u simfonijskoj poemi “Život Heroja” Riharda Štrausa. Na Floridi je takođe bila koncertmajstor Northwest Florida Baletskog Orkestra za izvođenja Krcka Oraščića.

Njeni dalji planovi vezani su za SAD, gdje, kako ističe, ima mnogo opcija što se tiče klasične muzike.

“Član sam, odnosno, sviram, u orkestrima Talahasija, Pensakole, Simfonije Golf Coast, Mobila, i drugih. U narednoj godini ću vjerovatno polagati još orkestarskih audicija i aplicirati za predavačke pozicije”, kazala je Petra.

Uživa u sviranju u orkestrima i trenutno je na festivalu National Repertory Orchestra u Brekenridžu, Kolorado:

“Ovo je vrlo intenzivan i selektivan program i ovdje ću, pored sviranja u orkestru, imati čast da sviram jedno od godišnjih doba, Astora Piacole, kao solista sa orkestrom. Predivno je mjesto i sviramo puno odlične orkestarske muzike”.

Nedostaju joj izlasci sunca nad Rumijom

S obzirom na to da je godinama u inostranstvu, Petra priznaje da joj najviše nedostaje porodica i naša hrana.

“Takođe mi nedostaju izlasci sunca nad Rumijom i zalasci nad morem”, kazala je Petra.

Jednog dana bi voljela da se vrati u Crnu Goru i bude dio klasične muzičke scene, “koja obećava sve više i više, zahvaljujući radu pojedinih naših muzičkih velikana”.