SEEMO osudio napad

Svako malo na novinare se udari

Novinari “Vijesti” Goran Malidžan i “Dana” Božidar Jelovac napadnuti četvrtog oktobra, nakon tribine DPS-a u Pljevljima
53 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 07:34h

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), podružnica Međunarodnog instituta za medije (IPI), osudila je verbalne i fizičke napade na novinare u Crnoj Gori.

U saopštenju podsjećaju da su novinari “Vijesti” Goran Malidžan i “Dana” Božidar Jelovac napadnuti četvrtog oktobra, nakon tribine DPS-a u Pljevljima.

Dodaje se da posljednji napadi na novinare najvjerovatnije imaju veze sa izbornom kampanjom i parlamentarnim izborima, koji će se održati 14. oktobra.

“Oštro osuđujem napade na novinare. Oni su prečesti u Crnoj Gori"

Malidžana je tada, najprije verbalo, a zatim i fizički, napao lokalni aktivista DPS-a i bivši policajac Goran Čavić. Kada je izašao iz sale Doma vojske, gdje se održavala tribina vladajuće partije, njemu je prišao takođe bivši policajac Slavko Rončević, koji me je tada rekao: “Krvi ću ti se napiti jednog dana”.

“Oštro osuđujem napade na novinare. Oni su prečesti u Crnoj Gori. Pozivam sve političare da zaustave napade na medije, a policiju da sve počinitelje privedu pravdi”, izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Malidžan je i nedavno pred tužiocem ponovio da se bez povoda našao na udaru lokalnih funkcionera i aktivista DPS-a.

Objasnio je da ga je Čavić na stepenicama Doma vojske pitao “šta se guraš”, a potom bahatim ponašanjem tražio povod za svađu.

“Zamolio sam ga da me ostavi na miru. Međutim, nastavio je da me vrijeđa, nakon čega sam mu vjerovatno rekao neku pogrdnu riječ i produžio dalje. Tada me je s leđa udario rukom po ramenu. Ne znam je li bilo stisnutom pesnicom ili otvorenom šakom, ali to me nije zaboljelo”, rekao je Malidžan.

On je rekao da ga je najviše zabolio nastup Čavića, koji je sve vrijeme riječima i uvredama pokušavao da ga “ponizi i izazove na tuču”.

Napad na novinara “Vijesti” nastavio se i ispred sale gdje je održana tribina DPS-a, kada je, kako tvrdi Malidžan, Čavić nastavio da ga vrijeđa i prijeti.

Malidžanu je potom, kako je kazao, prišao Rončević, koji ga je pozvao da odu na stranu.

“Pozvao me je po imenu i držeći me za ruku, sklonio u stranu. Pomislio sam da čovjek hoće da zaustavi suludo ponašanje svog kolege i prijatelja, međutim, na moje zaprepašćenje mi je kazao: 'Evo sad niko ne sluša, ma šta si ono pisao o meni'. Nakon toga je uputio prijetnju: 'Krvi ću ti se napiti jednog dana', ispričao je Malidžan.

Novinar “Dana” tada je izvadio fotoaparat kako bi dokumentovao napad na kolegu, ali se tada i sam našao na udaru lokalnog DPS aktiviste Mustafe Brahića.

Brahić se na njega obrušio riječima “seljačino”, “bijedo”, “fukaro”...”Dan je smeće”...

Slavko Rončević danas kod tužioca

Zamjenik tužioca u Pljevljima Milivoje Tomčić kazao je “Vijestima” da će danas saslušati Rončevića. On je objasnio da Rončević juče nije saslušao, jer je imao druge zakazane obaveze i suđenja.

“Ništa mimo onoga što je odrađeno ranije, nije rađeno. Imao sam drugih zakazanih obaveza i suđenja. Rončevića ću saslušati sjutra u10 sati i nakon toga vidjeti kada ću ostale”, kazao je Tomčić.

Na pitanje kada će biti saslušan Čavić i da li je kvalifikovano dijelo, on je kazao da je slučaj u proceduri, ali da i danas ima “ranije zakazanih obaveza i suđenja”.

“Prvo mora da se pošalje poziv, da se zakaže saslušanje, da se vidi hoće li se odazvati”, pojasnio je Tomčić.

Nakon prvog saslušanja Rončevića, pošto je policija protiv njega podnijela krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, on je tužiocu rekao da je smirivao situaciju, da ne zna o kome se radi, negirajući da je prijetio.

Malidžan je ranije kazao da se on i Rončević poznaju, jer je on 2003. pisao o njemu. Tada su “Vijesti” objavile tekst da se u Pljevljima vodi interna istraga protiv pograničnih komandira Rončevića i Čavića zbog sumnje da su bili u lancu organizovanog šverca kafe i druge robe preko prelaza sa BiH i Srbijom.

Nakon što je izrečena prvostepena presuda, Rončević je sa prijateljem posjetio dopisništvo lista u Pljevljima i tada saopštio kako je dobio spor sa listom.

Partizansko dijete klanje ne pominje

Rončević je Televiziji Pljevlja kazao da je partizansko dijete i da ne koristi termine “zaklati” i “piti krv”.

“Ja sam partizansko dijete, dugogodišnji član Saveza komunista, vaspitan u sasvim drugom duhu. U mojoj porodici se nikad nije koristio termin zaklati i piti krv”, kazao je Rončević.

On je pojasnio da je primijetio da se njegov prijatelj Čavić raspravlja sa nekim momkom i prišao im. On je kazao da nije znao da je momak sa kojim se njegov prijatelj raspravaljao novinar i da se zove Malidžan, ali i pojasnio da mu je nešto rekao.

“Vjerovatno sam ja njemu možda i rekao nešto što muškarci vole u nekom momentu da kažu”, kazao je on.

Čavić je istoj televiziji kazao da ga je Malidžan psovao i gurao “tako da ja nisam više mogao stabilno da stojim na nogama”.

“Na šta mu ja pravo da vam kažem nisam ni ostao dužan. Sve što želim da kažem da sa tim čovjekom apsolutno nisam fizički imao kontakt, slike pokazuju da ja ne jurišam i da sam čak i metar možda od njega. Nemam ništa drugo da kažem osim da je to jedna klasična novinarska zloupotreba svoga posla, jer ja nemam mogućnost da se branim osim ovako i putem suda”, kazao je on.

Galerija