Baumgartner u borbi sa sobom i svemirom

Direktan prenos istorijskog spektakla moći će da gledaju i stanovnici Crne Gore na TV Vijesti, koja će signal iz SAD pustiti u 15.30 časova
56 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 13:38h

Pukovnik vojske SSSR Jurij Gagarin 12. aprila 1961. godine je postao prvi čovjek koji je stigao u svemir, 21. jula 1969. američki kosmonaut Nil Armstrong je prošetao površinom Mjeseca, a danas, 9. oktobra 2012. godine, još jednu istorijsku pobjedu čovjeka nad vasionom pokušaće da ostvari Feliks Baumgartner - 43-godišnji Austrijanac skočiće sa visine od 36.576 metara!

Skok možete uživo pratiti na YouTube-u.

Baumgartner će se do tačno 120 hiljada stopa popeti u svemirskoj kapsuli, koju će podizati specijalni balon, a kada dođe do te kote krenuće njegova istorijska misija - skočiće sa najveće visine svih vremena, pokušaće da probije zvučni zid i da leti brzinom koju nikada nijedan čovjek nije dostigao - brzinom kojom leti metak ispaljen iz puške.

Naravno, biće to i najduži slobodni pad i let padobranom, koji će se otvoriti na nešto preko pet hiljada metara od površine Zemlje...

Baumgartner se za ovaj poduhvat spremao posljednjih pet godina, a zbog loše vremenske prognoze skok je odložen za jedan dan. U Rozvelu, u američkoj državi Novi Meksiko, danas bi sve trebalo da bude idealno.

Direktan prenos istorijskog spektakla moći će da gledaju i stanovnici Crne Gore na TV Vijesti, koja će signal iz SAD pustiti u 16.30 časova.

Dvadeset četiri sata prije najspektakularnijeg skoka koji je čovječanstvo ikada vidjelo, padobranac iz Salcburga, koji je skakao sa velike statue Hrista u Rio de Žaneiru, najveće zgrade na svijetu - Tajpeh 101 u Tajvanu i mnogih drugih zdanja, svjestan je da je učinio sve što je bilo moguće da se pripremi za slobodni pad sa ivice svemira.

"Najvjerovatnije ću biti najnervozniji kada budem pokušao da spavam nekoliko sati prije nego što krenem da se pripremam, kada sve bude bilo tiho i ostanem sam sa svojim mislima. Kada dan počne, imaću mnogo obaveza i mozak će imati na šta da se fokusira", rekao je Baumgartner.

Projekat čiji je zvanični naziv Red Bul Stratos zvanično je pokrenut u januaru 2010. godine. Nakon što su organizatori dobili sudski spor sa Amerikancem Denijelom Hoganom, koji je tužio Red Bul da mu je ukrao ideju, u konačnu realizaciju se krenulo 5. februara ove godine.

Baumgartner je prvi test skok imao 15. marta, kada je skočio sa 21.818 metara. Slobodni pad je trajao tri minuta i 43 sekunde, a čitav skok osam minuta i osam sekundi, a najveća brzina bila je 580 kilometara na čas.

Drugi je obavio 25. jula, kada je letio sa visine od 29.460 metara, a dostigao je vrtoglavu brzinu od 862,6 km/h. Tada se pri padu oštetila kapsula, ali je u međuvremenu popravljena.

Feliks će danas nadmašiti i sebe, ali i dosadašnjeg rekordera Amerikanca Džozefa Kitingera, koji je 16. avgusta 1960. godine skočio sa 102.800 stopa, to jest 31.333 metra...

Galerija

Bonus video: