Incident u Tejt Modern galeriji: "Rotko će biti skuplji zbog mog potpisa"

Umanets je rekao da je iznenađen time što je uspio da izađe nakon onoga što je uradio
88 pregleda 0 komentar(a)
Umanet, Rotko, Foto: Tom Wright
Umanet, Rotko, Foto: Tom Wright
Ažurirano: 08.10.2012. 15:58h

Ruski umjetnik koji je oštetio djelo Marka Rotkoa u Tejt Modern galeriji u Londonu tvrdi da je učestvovao u umjetičkom djelu i povećao vrijednost djela čija cijena premašuje nekoliko miliona funti.

Metropoliten policijski tim za umjetnost istražuje incident u muzeju, kada je muškarac napisao nekoliko riječi crnim mastilom u uglu Rotkovog platna iz 1958, a zatim napustio prostoriju.

Posjetilac muzeja koji je objavio sliku oštećenog platna ispričao je da je vidio čovjeka koji mirno sjedi ispred platna.

U subotu uveče čovjek koji se predstavio kao Vladimir Umanets rekao je da je on odgovoran za incident u Tejt Modern galeriji

"Kad smo shvatili šta se događa otišli smo da nađemo nekog od osoblja. Bili su stvarno šokirani kad su došli i vidjeli šta je uradio", rekao je Tom Rajt, svjedok događaja u Tejt Modern galeriji.

Djelo yellowizma

Na fotografiji koja se pojavila na Tviteru vidi se potpis crnim mastilom: "Vladimir Umanets".

"Marsel Dišan je potpisivao stvari koje nije on napravio, čak i Dejmijen Hirst"

Sudeći po manifestu koji se može naći na internetu, Vladimir Umanets se predstavlja kao predvodnik umjetničkog pokreta "yellowism", piše Gardijan.

U subotu uveče čovjek koji se predstavio kao Vladimir Umanets rekao je da je on odgovoran za incident u Tejt Modern galeriji. To je uradio da bi "skrenuo pažnju na ono što se događa u savremenoj umjetnosti".

"Vjerujem da će, ako neko obnovi Rotkovo djelo i ukloni moj potpis, vrijednost djela biti manja, ali nakon nekoliko godina vrijednost će porasti zbog onoga što sam uradio", rekao je, upoređujući sebe sa Marselom Dišanom, francuskim umjetnikom koji je šokirao umjetnički svijet 1917. godine kada je potpisao pisoar i predstavio ga na izložbi.

"I Hirst je to radio"

Umanets je rekao da je očekivao reakciju obezbjeđenja galerije i da je iznenađen time što je uspio da izađe nakon onoga što je uradio.

"Ne smatram da je ono što sam uradio kriminal"

"Nisam uništio sliku. Nisam ništa ukrao. Ovakve stvari su se događale ranije. Marsel Dišan je potpisivao stvari koje nije on napravio, čak i Dejemijen Hirst", rekao je Umanets.

On je naglasio da veoma cijeni Rotkoa, opisujući ga kao jednu od vodećih figura u umjetnosti u posljednjem vijeku.

"Ne smatram da je ono što sam uradio kriminal. Ako će policija da me uhapsi, onda će me uhapsiti. To je u redu", rekao je Umanets.

Skotland Jard je u subotu uveče objavio da traži bijelca dvadesetih godina, povodom incidenta u galeriji Tejt Modern.

Bonus video: