Odlazak Mersada Berbera

Jedan od najpoznatijih i najtraženijih savremenih umjetnika rođen je prvog januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu
116 pregleda 1 komentar(a)
Mersad Berber, Foto: Jutarnji.hr
Mersad Berber, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 08.10.2012. 14:04h

Akademski slikar i slavni umjetnik Mersad Berber, preminuo je u subotu veče u 72 godini, u svom domu u Zagrebu.

Jedan od najpoznatijih i najtraženijih savremenih umjetnika rođen je prvog januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, u klasi profesora Maksima Sedeja. Postdiplomske studije grafike na ALU u Ljubljani dovršava 1956. godine. Kolektivno izlaže od 1961, a prvu samostalnu izložbu imao je već 1965. u Gradskoj galeriji u Ljubljani. Tejt galerija u Londonu je 1984. otkupila je njegov rad i tako ga svrstala uz red velikana.

Ilustrovao je brojne značajne knjige i dobio najviše međunarodne nagrade u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Rijeci, Dubrovniku, Trstu, Sao Paolu, Alesandriji, Firenci, Tokiju, Monte Karlu, Njujorku, Madridu, Lajpcigu, Varni i Krakovu.

Od 1992. s porodicom je živio i radio u Zagrebu.

“Berberovo slikarstvo je veliko u odnosu na ono što je, prije svega, volio. U njemu je umjetnik očekivao nemoguće, a dosegao je najviše moguće... Berberove slike su čudesan i, reklo bi se, nepojaman dijalog, susretanje ne samo sa onim što je ovaj veliki slikar doživljavao od svega što je u istoriji, u prošlosti ili u svijetu moderne, nego je to svagda, u svakom ciklusu, svojevrsni slikarski multiverzum. Svaka je slika samosvojna, posebna i jedinstvena, i ujedno prisjećanje, svagda stvaralačko, slikarska svijest, ili iznova-razumijevanje istorije i slikarstva”, zapisao je o slikarskom opusu Berbera, Abdulah Šarčević.

Bonus video: