Pronađeno beživotno tijelo planinara iz Italije

Tijelo Đovanija Batiste Otonjela (72) pronašli su planinari Sahit Hot i Mihailo Veković iz Gusinja
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 16:06h

Beživotno tijelo Đovanija Batiste Otonjela (72) koji je prije dva mjeseca nestao u predjelima crnogorskog vijenca Prokletija pronađeno je u jutrarnjim časovima.

Tijelo stradalog planinara transportovano je u Podgoricu na obdukciju.

Planinari Sahit Hot i Mihailo Veković iz Gusinja su oko sedam časova pronašli tijelo stradalog planinara i odmah obavijestili policiju.

"Jutros smo pošli u potragu sa namjerom da tražimo nestalog italijanskog planinara. Sa potragom smo krenuli jutros u 5 i po časova, a pronašli smo ga oko sedam časova. Dan prije planinari koji su bili na vrh Očnjak koji se nalazi na 2.185 metara nadmorske visine, rekli su nam da su primijetili oznaku u vidu zastave italije i to nam je dalo još veći motiv da tragamo na ovu stranu. Ispod vrha Ljubokuć 2.100 (mnv) moj ker je počeo da laje i da cvili i mi smo odmah pretpostavili, da se radi o nestalom planinaru. U tom momentu se osjećao pa nestajao zadah i odmah smo unaokolo krenuli i naišli direktno na tijelo stradalog Otonjela", kazao je Veković.

On je dodao, da pretpostavljaju da se Otonjelo okliznuo i survao u provaliju dugu oko 100 metara.

"Njegove stvari su se sve nalazile na njemu, odnosno u planinarskom rancu koji je imao na ramenima. Nakon toga Sahit je pošao da obavijesti policiju, dok sam ja ostao u Grebajama", kazao je Veković.

Hot je kazao "Vijestima" da je do sada pretraživan teren samo jedne strane Prokletija, te da smatra da je Otonjelo skraćivao put mimo planinarske staze, te da su planinari PD “Visokogorci Crne Gore“ dali još jedan jači motiv za potragu u tom dijelu Prokletija.

"Većinom smo tražili oko planine Trojan, odnosno od Grebaja, Popadije, Volušnice i tu stranu planina smo kompletnu pretražili, dok smo na suprotnu na kojoj je pronađen Otonjelo bili samo na Karanfile.Mislim da je skraćivao put, jer mi je i njegova rodbina kazala, da bi on kada bi vidio neki aktraktivni vrh, volio da mijenja maršute. Vjerovatno je stradao u povratku“, kazao je Hot.

On je istakao, da su sa rodbinom pokojnog Otonjela bili stalno u kontaktu, te da su on i Veković za ova dva mjeseca prepješačili veliki dio Prokletija.

"Uvijek sam bio u kontaktu sa porodicom Otonjelo i oni su nas nekad i upućivali pomoću vidovnjaka, ali nam vidovnjaci nijesu pomogli. Jedino što bi nas tjerali u nezgodne situacije, da tražimo tamo gdje oni kažu, a to su bili uvjek teški tereni i onda kada je bio požar sa albanske strane i tada smo išli na tom trenu tokom požara. U potragu za Otonjelom smo krećali i u tri sata iza ponoći i tragali bi čitav dan i vjerujem da smo za ovo vrijeme potrage 500 kilometara prepješačili na terenu Prokletija“, kazao je Hot.

Po nalogu višeg tužilaštva, zamjenik osnovnog državnog tužioca u Plavu Drita Rugovac i ekipa za uviđaje Ispostave policije Plav su izvršili uviđaj, na mjestu gdje je Otonjelo nađen.

Surove, ali i prelijepe Prokletije, ove godine su uzele svoj danak, osim stradalog Otonjela, 27.avgusta poginula su i dva češka planara, koji su svoj život okončali u pokušaju da osvoje najveći vrh Maja Kolata, koji se nalazi na 2.534 metra nadmorske visine.

Galerija

Bonus video: