Kad život postane predložak za tekst

Slavica Perović je redovni profesor Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu
77 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 11:16h

Nedavno je iz štampe izašao roman Slavice Perović pod nazivom “Life Lift” u izdanju Nove knjige iz Podgorice.

Roman literarno obuhvata priču u priči i jezički jezik u jeziku. Glavni lik, Agneza Ena, novinarka u Montenegro Timesu, pokušava da napiše esej o ženama i moći kojim će konkurisati za prestižnu nagradu European Online Journalism Award.

Paralelno sa pisanjem eseja, dešava se njena lična drama. Zagledana u svoj život, polako otkriva da se na njemu odražavaju mnoge zakonitosti fenomena koje istražuje, naročito bračnih, ali i prijateljskih koji uključuju česte manipulacije bliskošču, što postepeno vodi u izdaju.

Montenegrinski kulturni obrazac otkriva visoku društvenu (i bračnu) hijerarhizovanost koja je sveprožimajuća, što zateže masku privida da je takav poredak stvari u redu. Stvarnost i esej polako se prepliću dok u jednom trenutku život protagonistkinje ne postane predložak za tekst eseja.

Slavica Perović je istaknuti crnogorski lingvista i redovni profesor Univerziteta Crne Gore

To je istovremeno i kraj eseja. Maske se skidaju, prividi iščezavaju, likovi doživljavaju transformacije, dok obrazac ponašanja biva krupno uzdrman. Roman pokušava da kroz naraciju o četiri lika s dosta psihološkog poniranja ispriča potragu za jednim dostojanstvenijim životom vrijednim življenja kako ženskog, tako i muškog. I njihovog zajedničkog.

Slavica Perović je istaknuti crnogorski lingvista i redovni profesor Univerziteta Crne Gore. Napisala je i uredila desetak knjiga među kojima se nalaze monografija “Indirektna pitanja u engleskom i srpskohrvatskom jeziku”, zatim knjiga iz literarne lingvistike “Kako ukrotiti tekst”, a prevela je i lingvistički bestseler “Ti jednostavno ne razumiješ” Debore Tanen.

Redovni je profesor Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu. Predaje morfologiju i sintaksu engleskog jezika, a uz to predaje i analizu diskursa, pragmatiku i kontrastivnu analizu. Autorka je brojnih naučnih i stručnih radova koje je objavila u domaćim i inostranim časopisima.

Izlagala je na brojnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Akademske 2004/2005. bila je na istraživanju na kalifornijskom Univerzitetu Berkli kao Fulbrajtov stipendista.

Bonus video: