Ishrana s jeseni

Od žitarica predlažemo: integralni pirinač, ječam i kukuruz kao pridruženog člana.
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 11:58h

Ispratili smo ljeto, stigla nam je jesen u zamjenu i, kao i svaki novajlija, unijela pomalo pometnje. Priroda mijenja boje, a temperatura ide nizlaznom linijom. Izgleda da je red da uradimo nešto i sa hranom.

Prolazi toplo i suvo vrijeme, kada nam je bila potrebna hrana koja hladi i vlaži organizam. Nastupaju hladniji dani, sa više vlage, pa su nam potrebne namirnice koje će da podstaknu stvaranje veće količine energije, kako bi se obezbijedilo pojačano grijanje organizma.

Dovoljno je da razmotrimo trenutnu ponudu na pijaci i u piljarama. Ono čega ima u izobilju, što izgleda svježe i jedro - to je naša poželjna hrana.

To znači: tvrđe lisnato povrće, bundeve (da, da – neka vam bundeva nekad zamijeni mrkvu u jelu ili napravite krem supu od bundeve, pa mi javite kako vam se čini), sezonsko voće (grožđe, na primjer, pomaže kod alergija).

Dalje: stigle su nam svježe, ovogodišnje mahunarke – pasulj, boranija, grašak, bob; ko misli da mu je to teško za stomak, neka proba najlakše svarljivu mahunarku – sočivo.

Od žitarica predlažemo: integralni pirinač, ječam i kukuruz kao pridruženog člana. Jela začinite aromatičnim, pa i ljutim začinima ako ih volite: bijeli luk (najkorišćenije ljekovito sredstvo u svijetu), đumbir (kažu da ubija sve čemu nije mjesto u ljudskom organizmu), kari (njegova osnova je kurkuma, vrlo ljekovita biljka).

Da nastavimo spisak: bosiljak, majčina dušica, origano, estragon, biber, karanfilić, kim, komorač, lovor – imaju značajno dejstvo na pluća i na organe za varenje.

Naš imunološki sistem se priprema za zimu, pa tijelo odbacuje višak vlage koji može da smeta plućima, tako što olakšava nastanak prehlada i alergija, a učestalije su i kožne bolesti, zatvor, akne, bolovi u zglobovima.

Povećana količina vlage se izbacuje stolicom. Kako se veliki broj imunoloških ćelija nalazi u sluzokoži crijeva, važno je da se ona opskrbi potrebnim vitaminima (vitamini B kompleksa, C vitamin, A i D) i mineralima (gvožđe, cink, bakar, selen).

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, jesen je doba kada u ishrani treba da dominira bijelo povrće, zbog izotiocijanata koji podupiru imuni sistem, a takođe štite od razvoja malignih bolesti.

To bi bili: karfiol, kupus, repa i neizbježni bijeli luk. I, da ne bude da pričamo samo o hrani, da vas podsjetim na drugi važan aspekt – kretanje.

Zahvaljujući kretanju, sagorijevaju se dodatne kalorije i ubrzava se cirkulacija, što dovodi do povećanja energije. Povećanje energije poboljšava imunitet. Zaključak je očigledan – pokrenite se!

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: