Zatvorena zimska scena Barskog ljetopisa

Otvaranjem izložbe je zatvorena zimska scena Barskog ljetopisa
0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Barski ljetopis
Barski ljetopis, Foto: Barski ljetopis
Ažurirano: 11.06.2018. 10:41h

U Dvorcu kralja Nikole otvorena je izložba „Nerealizovani arhitektonski planovi u knjaževini/kraljevini Crnoj Gori“ autora Tatjane Jović i Aleksandra Berkuljana iz Narodnog muzeja Crne Gore. Ovim programom zvanično je zatvorena prva zimska scena „Barskog ljetopisa“, započeta 18. oktobra prošle godine.

Postavkom su objedinjeni nacrti projektovanih rezidencijalnih i infrastrukturnih objekata koji u Crnoj Gori nisu mogli biti realizovani zbog nedostatka novca, te ratova, a istorijski kontekst u kojem su nastajale ideje za ove projekte, predstavio je arhitekta Slobodan-Bobo Mitrović koji je napomenuo da se nesuđene zgrade pozorišta i opere u Baru “ne bi postidio ni tadašnji Beč”.

Etnolog Tatjana Jović, muzejski savjetnik u Narodnom muzeju Crne Gore i rukovodilac Muzeja kralja Nikole, u prvi plan je stavila Teatar u Baru “koji bi bio izvanredan”,ocijenivši ga kao viziju kralja Nikole da nakon glavnog pozorišta na Cetinju podigne i jedno u Baru “koji je tada već imao razvijen privredni život i planove za dalji razvoj”.

“Bar danas sa arhitektonskog aspekta ima organizovane cjeline koje nisu narušene, ipak, valjalo bi da ima još objekata kulture, kao što je ovo pozorište”, rekla je Jovićeva.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Barskog ljetopisa“ dr Anastazija Miranović koja je ukazala da su likovni programi bili heterogeni, “kako i u poetikama samih autora i njihovih radova, tako i u generacijama i uopšte u kulturološkom kontekstu i miljeu”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo zimsku scenu zatvorili izložbom koja nam dolazi iz Narodnog muzeja, gdje sam nedavno izabrana za direktorku, i založiću se da se nastavi saradnja Ljetopisa i Narodnog muzeja”, dodala je Miranović.

Bonus video: