Evo zašto ste stalno umorni

Nadbubrežna žlijezda je odgovorna za rad hormona poput kortizola i adrenalina koji reaguju na stres poput brige oko posla ili porodice.
6 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 10:53h

Često osjećate umor i već nakon posla ne znate kako ćete izgurati dan do kraja? Možda se vaš problem krije u nekom od ovih najčešćih krivaca za umor i loše raspoloženje koje dolazi s njim.

Nedostatak vitamina i minerala

Ako organizmu nedostaje vitamina B12 i gvožđe, možete se osjećati umorno i slabo. Žene u reproduktivnom dobu češće imaju manjak gvožđa od ostalih i imaju veću šansu da postanu anemične.

Ako vas ponekad bole mišići ili osećate kao da su slabi, to bi moglo biti zbog manjka vitamina D. Da li je u pitanju neki od ovih problema možete utvrditi jedino ako uradite test kod doktora, poboljšate ishranu i uzimate vitamine.

Loše raspoloženje

Neka istraživanja su pokazala da depresivni ljudi osjećaju umor. Više energije možete dobiti vježbanjem. Ako osjećate depresiju i umor više kroz zimske mjesece, moguće je da se radi o poremećaju koji se leči svjetlom. Dovoljno je da na suncu provedete dvadesetak minuta dnevno i tako izbjegnete terapije u bolnici.

Nadbubrežna žlijezda

Nadbubrežna žlijezda je odgovorna za rad hormona poput kortizola i adrenalina koji reaguju na stres poput brige oko posla ili porodice. Da biste doskočili umoru, možete probati s energetskom hranom ili pićima, a noću probajte da se što bolje naspavate.

Bonus video: