Kulturne institucije u Beranama - razvoj samo na papiru

Ministar kulture je pogazio svoje obećanje koje je dao uoči lokalnih izbora prije dvije godine
211 pregleda 0 komentar(a)
Centar za kulturu Berane, Foto: Rabrenović
Centar za kulturu Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 05.10.2012. 12:55h

U Beranama se definitivno neće graditi nova zgrada Centra za kulturu, već će se prići projektu adaptacije stare zgrade.

To je izjavio ministar Branislav Mićunović prilikom posjete ovom gradu, rekavši da su postojale dileme kako doći do odgovarajućeg prostora u kome bi bio smješten Centar za kulturu.

„Ovdje ste imali da birate, a najlakše je kad nemate izbora i kad uprete prstom u jednu tačku. U međuvremenu su se iskristalisale okolnosti i meni je postalo jako drago što smo se vratili predlogu koji podrazumijeva adaptaciju stare zgrade.

Uvjeravam vas da ćemo do kraja godine napraviti kompletan plan kako da dalje idemo u taj posao“, rekao je Mićunović, nakon sastanka sa predstavnicima lokalne uprave i direktorima lokalnih kulturnih institucija.

Pogazio obećanje

Mićunović je time direktno pogazio svoje obećanje koje je dao uoči lokalnih izbora prije dvije godine, kada je najavio da će se u Beranama „graditi nova zgrada, gdje će se u skladu sa evropskim standardima održavati raznovrsne kulturne manifestacije“.

Za razliku od pompeznih riječi i najava, gotovo završenih poslova, lokacija i urađenih projekata, koje su se mogle ranije čuti, ovog puta je saopšteno kako, navodno, lokalna uprava nije mogla da obezbijedi odgovarajuću lokaciju za izgradnju nove zgrade, „pa se došlo na ideju da se izvrši rekonstrukcija postojećeg objekta“.

U kakvom stanju su ovaj objekat i oprema, najilustrativnije govori podatak da je već skoro tri godine u kvaru kinoprojektor, što znači da za to vrijeme u bioskopskoj sali nije prikazan nijedan film.

Značajnija infrastrukturna investicija u beranskoj opštini bila je ona kada je prije nekoliko godina u mjesnom centru Petnjica izgrađena nova zgrada Doma kulture

Mićunović, ipak, nije propustio priliku da se pohvali saradnjom sa lokalnom upravom i podsjetio na “značajne projekte koji su realizovani, poput rekonstrukcije i opremanja Centra za kulturu u Petnjici”.

Ministar je, takođe, naglasio da je misija programa “Razvoj kulture na sjeveru Crne Gore” bila da obezbijedi kontinuitet kulturnih sadržaja i da sistematski, kontinuirano promijeni kulturnu sliku sjevera, te poveća kulturne produkcije u sjevernim opštinama.

“Ta misija ostvarivala se u dva segmenta. Prvi je bio rekonstrukcija i izgradnja kulturnih objekata, a drugi podrška kulturnoj produkciji, istakao je on i dodao da su za rekonstrukciju i izgradnju kulturnih objekata u ovom dijelu države uložena značajna sredstva”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Značajnija infrastrukturna investicija u beranskoj opštini bila je ona kada je prije nekoliko godina u mjesnom centru Petnjica izgrađena nova zgrada Doma kulture. Ovaj dom je, potom, u prethodnim predizbornim kampanjama, toliko puta otvaran, da je to pred ovogodišnje postalo besmisleno.

Kuća vojvode Gavra

On je zato obišao Spomen-kuću vojvode Gavra Vukovića za koju se ne bi moglo reći da je valorizovana na pravi način.

Vojvoda Gavro je kuću u strogom centru Berana, kako se vjeruje, napravio u starosti. Nema tačnog dokumenta koji govori precizno o tome kada je izgrađena, ali se pretpostavlja da bi to moglo biti između 1890. i 1900. godine.

Posljednje veliko ulaganje u kulturnu infrastrukturu u Beranama bila je investicija rekonstrukcije zgrade Polimskog muzeja prije nekoliko godina

Kuća je rekonstruisana u jednoj od mnogobrojnih izbornih kampanja krajem devedesetih godina, sada već prošlog vijeka, po projektu Slobodana Slovinića. Izgradnja je, kako je saopštavano, koštala oko 250 hiljada eura.

Svečano je otvorena u aprilu 2001. godine, ali do danas nije privedena potpunoj i pravoj namjeni. Osim povremenih likovnih izložbi, rijetki su drugi kulturni događaji ili stalni sadržaji koji bi bili prepoznatljivi za ovu zgradu.

Čak je prije dvije godine iz ove zgrade izmješteno i održavanje “Ljetnje škole diplomatije”, iako je prvobitna zamisao bila da se škola održava u Beranama, u kući u kojoj je živio prvi ministar inostranih poslova u vladi kralja Nikole.

Posljednje veliko ulaganje u kulturnu infrastrukturu u Beranama bila je investicija rekonstrukcije zgrade Polimskog muzeja prije nekoliko godina, kada je uređen moderan izložbeni prostor.

Polimski muzej sada kroz aplikacije kod pojedinih međunarodnih nevladinih organizacija konkuriše za izgradnju lapidarijuma u dvorištu zgrade, gdje bi bili izloženi neki vrijedni eksponati, poput šudikovskog kvadra i drugih većih arheoloških eksponata za koje nema prostora u unutrašnjosti zgrade.

Bonus video: