Izložba vrijedna pažnje: Radovi 99 crnogorskih umjetnika na aukciji

Početna cijena zanimljive kolekcije '99 crnogorskih umjetnika' je 99.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 09:03h

Aukcija kolekcije “99 crnogorskih umjetnika - sam sa svima za sve”, koja je formirana na inicijativu umjetnika Velja Stanišića, razmjenom njegovih radova sa radovima kolega, biće održana u petak 5. oktobra u 13 sati u Perjaničkom domu.

“Izložba Velja Stanišića pod nazivom 'Moć umnožavanja/Brojanice', u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, otvorena je prošlog petka na jedan interesantan način. Brojni crnogorski umjetnici, tačnije njih 99, odazvalo se pozivu Stanišića i na dan otvaranja razmijenilo je svije radove sa umjetnikovim.

Stanišić je odlučio da kolekciju '99 crnogorskih umjetnika' ponudi na aukciji zakazanoj za petak, peti oktobar, po početnoj cijeni od 99.000 eura”, kazala je umjetnička direktorica Centra savremene umjetnosti, Ljiljana Karadžić ističući da bi novac od prodaje kolekcije (prodaje se integralno), biti uložen u afirmaciju i unapređenje crnogorske kulture.

Za kvalitet izložbe nisu samo zaslužni etablirani umjetnici već i oni čija imena nam nisu poznata, koji malo izalžu, a prijatelji su Stanišića

Za fondaciju "Radoman-Raco Stanišić"

“Kolekcija je zbir fantastičnih radova. Tu su skulpture poznatih autora čija cijena iznosi pet-šest hiljada eura. Izložba je vrijedna pažnje jer su na jednom mjestu spojeni 'nespojivi umjetnici'.

Za kvalitet izložbe nisu samo zaslužni etablirani umjetnici već i oni čija imena nam nisu poznata, koji malo izalžu, a prijatelji su Stanišića. Kolekcija je koncept Stanišićeve izložbe”, kazala je Karadžić komentarišući da će novac od prodaje kolekcije biti usmjeren u Fondaciju “Radoman-Raco Stanišić” koja će ih iskoristiti za afirmaciju mladih umjetnika i crnogorske kulture uopšte.

U kolekciji su, između ostalih, zastupljeni radovi Borisa Abramovića, Jelene Adžić, Krsta Andrijaševića, Milivoja Babovića, Dragane Baćović, Zorana Barovića, Mladena Blaževića, Vesne Bošković, Ivana Božovića, Anke Burić, Ilije Burića, Aldemara Ibrahimovića, Srđana Ilinčića, Olivije Ivanović-Strugar, Tadije Janičića, Maše Jovović, Milovana Kadovića, Irene Lagator, Marka Lukovca, Milovana-Mikija Radulovića, Siniše Radulovića, Željka Reljića, Nikole Simanića, Saše Stanišića...

Bonus video: