Počinje sezona Nobelovih nagrada

Švedska akademija, poznata je po tajnovitosti kada je riječ o njihovom izboru i nominovani mahom imaju šifrovana imena
1 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Nobelprize.org
Nobelova nagrada, Foto: Nobelprize.org
Ažurirano: 05.10.2012. 13:23h

Početkom oktobra je vrijeme kada se saopštavaju imena dobitnika Nobelove nagrade, a među 231 nominovanog za Nobelovu nagradu za mir su bivši njemački kancelar Helmut Kol, protivnik burki Sima Samar i američki naučnik Džin Šarp.

Ove godine sudije su se potrudile da imena laureata ostanu tajna sve do samog početka saopštavanja dobitnika u ponedjeljak, osmog oktobra. Imena dobitnika biće saopštavana svakog dana naredne nedjelje.

Švedska akademija, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, poznata je po tajnovitosti kada je riječ o njihovom izboru i nominovani mahom imaju šifrovana imena kako bi se spriječilo “curenje” informacija. Kada je 2005. Harold Pinter dobio nagradu, članovi Akademije su o njemu govorili kao o Hariju Poteru.

Možda najinteresantnija nagrada je Nobelova nagrada za mir u kojoj ove godine nema očitih favorita

Glasine o potencijalnom “curenju” pojavile su se prošle godine u Akademiji i podstakle antikorupcijske zvaničnike da istraže zbog čega su kvote za švedskog pjesnika Tomasa Transtromera sa 13:1 pale na 2:1 svega nekoliko sati prije nego što je njegovo ime pročitano.

Istraga je kasnije obustavljena zbog nedostatka dokaza, ali je Akademija ove godine, navodi AFP, preuzela dodatne mjere i ograničila broj ljudi koji imaju pristup imenu dobitnika. Zbog toga, ove godine medijske kuće neće dobiti zapečaćenu kovertu sa imenom dobitnika.

Možda najinteresantnija nagrada je Nobelova nagrada za mir u kojoj ove godine nema očitih favorita. Šef Instituta za mirovna istraživanja u Oslu Kristijan Berg Haprviken, koji pomno prati rad komiteta za dodjelu nagrade za mir, među favoritima je izdvojio američkog političkog teoretičara Džina Šarpa, stručnjaka za nenasilnu revoluciju Svetlanu Ganuškinu i nezavisni ruski medij Eho Moskve i njihovog urednika Alekseja Venediktova.

Laureat književne nagrade tradicionalno se objavljuje u četvrtak, dok će ime dobitnika nagrade za mir biti objavljeno u petak, 12. oktobra

Tu su još i nigerijski duo koji se bori protiv zloupotrebe religije nadbiskup Džon Onaijekan i Mohamed Sa'ad Abubakar i mjanmarski predsjednik Tein Sein, kao i avganistanski aktivista Sima Samir.

Otkriće čestice za koju se vjeruje da je Higsov bozon najveće je otkriće na polju fizike u posljednjih pola vijeka i vjeruje se da će biti nagrađeno Nobelom za fiziku. Komitet za dodjelu nagrade za fiziku, međutim, ćuti. “To je veliko otkriće i to je sve što ću reći”, prokomentarisao je član komiteta Lars Brink.

Sezonu nagrada pokreće nagrada za medicinu. Sjutradan se saopštava ime dobitnika nagrade za fiziku, potom za hemiju. Laureat književne nagrade tradicionalno se objavljuje u četvrtak, dok će ime dobitnika nagrade za mir biti objavljeno u petak, 12. oktobra. Nagrada za ekonomiju, kojom već godinama dominiraju Amerikanci, posljednja je nagrada koja će biti saopštena i to u ponedjeljak, 15. oktobra.

Bonus video: