Ibročević na suđenju: Kriv sam za krađu, ali ne i za ubistvo

"Guberinić je uzeo oko 700 maraka iz Rajovićeve kuće. Kad sam se sreo sa Goločevcom, rekao mi je da je Guberinić napravio čudo, da je sav bio krvav”, ispričao je Ibročević
249 pregleda 0 komentar(a)
pljačka, lopovi, Foto: Shutterstock
pljačka, lopovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2012. 16:32h

Fadilj Ibročević zvani Fadža iz Bara, priznao je na suđenju da je kriv za krađu u kući Radovana Rajovića u Zeti u junu 1999, ali ne i za njegovu smrt.

Za Rajovićevo ubistvo, prije više od 10 godina, pravosnažno je osuđen Dalibor Guberinić.

Ibročević je u Višem sudu kazao da je momak iz Zete (Ratko Stanović), tipovao Rajovićevu kuću i predložio da je “urade”, a da je zatim podatke dao Miladinu Goločevcu zvanom Lale.

Njemu je navodno rekao da je stariji čovjek prodao plac, da novac drži u kući i da uveče, nakon večere, ide kod komšija da sjedi.

Ibročević je, pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša, kazao da je Guberinić prihvatio da “uradi” kuću Rajovića, jer su mu navodno trebale 3.000 maraka

Objasnio je da je u Italiju pobjegao kada je čuo za zločin, da policiji nije ništa prijavio, jer se bojao da će mu ovi “polomiti kosti”.

Ispričao je da je iz Italije telefonom pozvao Centar bezbjednosti Bar i policijskom inspektoru Dakiću, kazao da je Guberinić ubio Radovana Rajovića i sugerisao mu gdje ga mogu naći.

Njegov branilac, advokat Borivoje Đukanović predložio je sudu da se kao svjedok pozove Dakić.

U telefonskom razgovoru sa Dakićem, kako je ispričao Ibročević, saznao je da je Guberinić uhapšen u Herceg Novom. Osim toga, inspektor mu je predložio da je najbolje da se on i Goločevac predaju.

Ibročević je, pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša, kazao da je Guberinić prihvatio da “uradi” kuću Rajovića, jer su mu navodno trebale 3.000 maraka, kako bi platio prevoz gliserom do Italije.

Prema navodima optužnice, Ibročević, Goločevac i Guberinić napali su Rajovića 16. juna 1999. Prethodno se Guberinić predstavio kao inspektor policije i tražio od Rajovića novac da bi provjerio da li je falsifikovan

Dodao je da su nakon toga pošli do Rajovićeve kuće, koja se nalazi na 30 metara od puta. Na stotinjak metara od kuće, prema njegovim riječima, Guberinić se sakrio u žbunje i čekao, dok su on i Goločevac otišli i čekali kod mosta na stanici 'Morača'.

“Nakon sat i po vremena, rekao sam Goločevcu da potražimo Guberinića da vidimo je li šta uradio. Kada smo došli, nije ga bilo u onom žbunju. Kada sam prišao žbunju povikao sam, 'Dačo, Dačo', ali se nije odazivao”, ispričao je optuženi.

Objasnio je da je tražeči Guberinića, Goločevac odvezao njegov džip, u kome su mu ostala sva dokumenta i novac. Ipak, prvim vozom otišao je kući.

Prilazeći kući, tvrdi, vidio je svoj džip parkiran, a u kući je zatekao Guberinića da sjedi na krevetu.

Nakon hapšenja Ibročevića u decembru 2011. u Italiji, podgorički Viši sud je usvojio zahtjev tog okrivljenog za ponavljanje suđenja

On je potom objasnio da je zahtijevao od ovog da uđe u kola, kako bi ga prijavio policiji, ali da je Guberinić odgovorio da će policiji reći da je i on sa njim bio u kući.

“Pobjegao sam iz kafića”, kazao je Ibročević.

Prema navodima optužnice, Ibročević, Goločevac i Guberinić napali su Rajovića 16. juna 1999. Prethodno se Guberinić predstavio kao inspektor policije i tražio od Rajovića novac da bi provjerio da li je falsifikovan.

Rajović mu je dao 2.700 maraka, a potom mu ih istrgnuo iz ruku, jer je posumnjao da je riječ o prevarantu. Poslije toga, Guberinić je Rajoviću zadao više udaraca pesnicama, a kada je Rajović pao, Goločevac mu je stao nogom na grudi, a Ibročević zadao više udaraca nogom u glavu. Rajović je preminuo od udaraca zadobijenih tom prilikom.

Guberinić je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, Stanović na 12 godina, dok su Ibročević i Goločevac, u odsustvu osuđeni na po 20 godina.

Nakon hapšenja Ibročevića u decembru 2011. u Italiji, podgorički Viši sud je usvojio zahtjev tog okrivljenog za ponavljanje suđenja.

Suđenje se nastavlja 22. novembra.

Bonus video: