Festival crnogorskog teatra otvoren predstavom "Vjera, ljubav, nada"

Na Cetinju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom 5. oktobra biće izvedena “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera
1 komentar(a)
CNP bijenale, Janko Ljumović, Foto: Zoran Đurić
CNP bijenale, Janko Ljumović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2012. 20:23h

Bijenale crnogorskog teatra otvoreno je izvođenjem predstave “Vjera, ljubav, nada“, Edena fon Horvata u režiji Ane Vukotić, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Bijenale je otvorio direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović. Publiku su na čelu sa direktorom, dočekali i radnici CNP-a, obučeni dijelom u kostime iz fundusa CNP-a, iz nekadašnjih i postojećih predstava realizovanih u CNP-u.

Ljumović je kazao da Bijenale crnogorskog teatra predstavlja mjesto susreta svih aktera crnogorske pozorišne umjetnosti.

Ana Vukotić je predstavu “Vjera ljubav, nada” Edena fon Horvata, režirala je po prevodu Vladimira Vukićevića

On je istakao da u svrhu trajnog sjećanja na crnogorski teatar i postoji ovaj nacionalni pozorišni festival, koji treba da slavi sve domete crnogorskog pozorišta.

"Naš najveći domet jeste vaše buduće sjećanje. Kao neka vrsta vašeg ličnog pozorišnog muzeja. Kao i svaki muzej, on čuva vrijedne artefakte, a oni su još vredniji jer počivaju na čulnosti. Neke druge artefakte smo večeras izvukli iz našeg fundusa, koji je takođe neka vrsta muzeja svakog pozorišta", kazao je Ljumović, i podsjetio da nova pozorišna sezona 2012/13. označava ulazak CNP-a u 2013. godinu kada se slavi 60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ana Vukotić je predstavu “Vjera ljubav, nada” Edena fon Horvata, režirala je po prevodu Vladimira Vukićevića, scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostime Sandra Dekanić, muziku Ivan Marović, scenski pokret Tamara Vujošević- Mandić, dizajn svijetla Mili Malović, izvšrni producent je Edin Jašarović, saradnici na dramaturgiji su Dragana Tripković i Vasko Raičević.

U predstavi igraju: Vanja Milačić, Dejan Ivanić, Simo Trebješanin, Mišo Obradović, Dušan Kovačević, Gojko Burzanović, Gorana Marković, Nada Vukčević, Zoran Vujović, Stevan Radusinović, Jelena Minić, Momo Pićurić, Kristina Stevovi i Petar Novaković.

Na Cetinju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom 5. oktobra biće izvedena “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera, u režiji Lidije Dedović, u 20 sati, a u okviru oficijelne selekcije Bijenala.

Bonus video: