Čavić novinaru "Vijesti" prijetio da će ga probosti zastavicom

Dopisnika "Vijesti" iz Pljevalja napali lokalni funkcioner i bivši policajac Goran Čavić i Slavko Rončević
178 pregleda 122 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 09:56h

Novinar “Vijesti” Goran Malidžan napadnut je juče nakon konvencije DPS-a u Pljevljima - na njega je verbalno, a potom i fizički nasrnuo lokalni funkcioner i bivši pogranični policajac Goran Čavić.

Malidžanu je, takođe, prijetio i vrijeđao ga i bivši policajac Slavko Rončević, koji mu je na parkingu kazao: “Krvi ću ti se napiti jednog dana”...

I novinar “Dana” Božidar Jelovac grubo je izvrijeđan u incidentu.

“Nakon tribine DPS-a, dok sam išao prema izlazu, Čavić me je zaustavio i pitao me što ga guram. Odgovorio sam da to nije tačno, da ga ne guram i da sam ga, možda, slučajno, očešao dok sam prolazio. Insistirao je na tome da sam ga gurao i očigledno je bilo da traži svađu. Zamolio sam ga da me ostavi na miru. Međutim, nastavio je da me vrijeđa, nakon čega sam mu vjerovatno rekao neku pogrdnu riječ i produžio dalje. Tada me je s leđa udario rukom po ramenu”, rekao je Malidžan.

Napad na novinara “Vijesti” nastavio se i ispred sale gdje je održana tribina DPS-a, kada je Čavić nastavio da vrijeđa i prijeti dopisniku iz Pljevalja.

“Ispred sale je nastavio da me vrijeđa, iako se već okupilo nekoliko osoba, koje su pokušavale da ga smire. Uzalud je sve bilo, unosio mi se u lice i prijetio”, naveo je novinar “Vijesti” .

Dok je trajao verbalni napad na parkingu ispred Doma vojske u Pljevljima, Malidžanu je prišao bivši policajac Slavko Rončević, koji ga je pozvao da odu na stranu.

“Pozvao me je po imenu i držeći me za ruku, sklonio u stranu. Pomislio sam da čovjek hoće da zaustavi suludo ponašanje svog kolege i prijatelja, međutim, na moje zaprepašćenje mi je kazao: 'Evo sad niko ne sluša, ma šta si ono pisao o meni'. Nakon toga je uputio prijetnju: 'Krvi ću ti se napiti jednog dana', ispričao je Malidžan.

Na tribini, poslije koje je uslijedio napad, premijer Igor Lukšić je kazao da opoziciju čine i “Vijesti”, “Dan“ i MANS: “To je ista glava koja govori kroz različita usta, jer svako ima svoju ulogu. Tu nema nevladinih organizacija već antivladinih organizacija, niti nezavisnih medija jer oni su vrlo svrstani mediji iz iste kuhinje. I kada sve to smućkate dobijate nešto što ne miriše tako dobro”, kazao je Lukšić.

Lukšić u Pljevljima

Verbalni napad na novinara “Vijesti” čuo je i kolega iz lista “Dan” Božidar Jelovac, koji je im je prišao kada je vidio da aktivisti DPS-a “kao osice”, kruže oko Malidžana i vrijeđaju ga. Novinar “Dana” tada je izvadio fotoaparat kako bi dokumentovao napad na kolegu, ali se tada i sam našao na udaru lokalnog DPS aktiviste Mustafe Brahića.

Brahić se na njega obrušio riječima “seljačino”, “bijedo”, “fukaro”...”Dan je smeće”...

“Kada sam izašao sa tribine iz Doma vojske čuo sam lokalnog funkcionera DPS-a Gorana Čavića kako maše zastavicom te stranke i prijeti Malidžanu: “Ma, nemoj da te probodem ovim”...Krenuo sam ka njima i izvadio fotoaparat da to fotografišem, ali mi je tada prišao aktivista DPS-a Mustafa Brahić, koji mi nije dozvoljavao da slikam, niti da im se približim. U tom gurkanju, ipak sam napravio dvije-tri mutne fotografije”, kazao je “Vijestima” Jelovac.

“Aktivista DPS-a mi je uputio niz teških uvreda: fukaro, smeće, seljačino...pri tom vijeđajući i list za koji radim”

On je naveo da je čuo i kako Slavko Rončević prijeti Malidžanu riječima “Krvi ću da ti se napijem jednog dana”!

“Aktivista DPS-a mi je uputio niz teških uvreda: fukaro, smeće, seljačino...pri tom vijeđajući i list za koji radim”, ispričao je Jelovac, koji je na parkingu sačekao da stigne policija, koju je pozvao novinar “Vijesti”.

Dopisnici “Vijesti” i “Dana”, nakon napada, dali su izjavu u pljevaljskoj policiji, gdje su ih inspektori korektno saslušali i odmah priveli aktere događaja.

“Na osnovu podnesene prijave, službenici Područne jedinice Pljevlja su identifikovali učesnike događaja, koji se desio u Pljevljima. Nakon uzimanja izjava u Područnoj jedinici Pljevlja, iste su procesuirane nadležnom tužilaštvu u skladu sa zakonom”, odgovoreno je sinoć “Vijestima” iz UP.

Do 23 časa nije se znala odluka zamjenika tužioca u Pljevljima niti kvalifikacija djela, a u pljevaljskoj policiji uzete su izjave od Čavića, Rončevića i Brahića.

Vođena interna istraga zbog žmurenja na šverc

Malidžan je rekao da smatra da je jučerašnji napad motivisan tekstovima objavljenim u “Vijestima” u kojima se pisalo da su Čavić i Rončević tokom 2003. bili predmet interne istrage u Upravi policije, kada su kao komandiri u pograničnoj jedinici u Pljevljima dovođeni u vezu da su, navodno, uzimali novac kako bi žmurili na šverc.

Njih su kolege iz Odjeljenja za organizovani kriminal tokom pretkrivične istrage ispitivali da li imaju veze sa švercom robe preko granice.

Sumnje policije bile su da su Čavić i Rončević privatnim preduzetnicima iz Pljevalja, mimo kontrole omogućavali prelazak preko graničnih prelaza na Metaljci, Ranču i Čemernu... “Vijesti” su tada objavile tekst, čiji je autor Malidžan, da se protiv njih vodi interna istraga zbog sumnje da su za “žmurenje” uzimali po 500 po propuštenom kamionu.

Interna istraga je kasnije zataškana u Upravi policije, tako da nije rezultirala podnošenjem krivične prijave i optužnice, a Čavić i Rončević tužili su nakon toga “Vijesti”, zbog objavljivanja ovih podataka.

Interna istraga je vođena nakon izjave, takođe, bivšeg policajca da se odvija šverc na granici sa BiH i da to sve aminuju šefovi u pograničnoj ispostavi. Taj policajac kasnije je povukao izjavu, a istraga je time bila zaključena.

Veljović dodijelio Rončeviću stan

Sada već bivši službenik policije Slavko Rončević krajem 2009. godine dobio je stan od Sindikata policije. Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović odlučio je krajem 2009. godine da svom prijatelju i policajcu Rončeviću dodijeli stan u lamelama naselja Varoš u Pljevljima.

Tada je Opština Pljevlja dodijelila plac i oslobodila investitore plaćanja komunalija, a nekoliko sindikata, među kojima i UP, dali su novac za gradnju lamela.

Osim Rončevića u lamelama su stan dobila još četiri službenika policije, ali je on ipak javno zamjerao da nije “isto dobiti stan u Pljevljima i Podgorici”...aludirajući na neke kolege, koje su od Sindikata UP dobili ključeve u Glavnom gradu.

Galerija

Bonus video: