Film “Lijenština” nagrađen u Skoplju

Crnogorski reditelj Aleksa Stefan Radunović dobio je specijalno priznanje žirija 17. filmskog festivala "Cinedays"
51 pregleda 0 komentar(a)
film Lijenština, Foto: Aleksa Stefan Radunović
film Lijenština, Foto: Aleksa Stefan Radunović
Ažurirano: 23.11.2018. 09:30h

Crnogorskom reditelju Aleksi Stefanu Radunoviću dodijeljeno je specijalno priznanje žirija 17. filmskog festivala “Cinedays” u Skoplju za film “Lijenština” koji je prikzaj u okviru selekcije “CineBalkan”, saopštili su iz Filmskog centra Crne Gore.

U takmičarskom programu festivala međunarodni žiri dodijelio je nagradu “Zlatna zvijezda” za najbolji film koja je pripala Marti Bergman iz Belgije za ostvarenje “Alone At My Wedding”. Nagrada “Srebrna zvijezda” za najboljeg reditelja dodeljena je filmu “When the Trees Fall” u režiji Marise Nikitiuk iz Ukrajine. Nagradu “Plava zvezda” za najbolji scenario žiri je dodijelio Stefanu Lucasu, scenaristi i reditelju filma “Cops” iz Austrije. Specijalno priznanje žiri je dao filmu “Anna by Day” Andree Haurieta iz Španije.

U okviru selekcije “CineBalkan”, nagradu “Zlatno sunce” za najbolji film dobio je “Marriage”, čiju režiju potpisuje Blerta Zekiri sa Kosova.

“Radunovićev film je nakon svjetske premijere na Motovun film festivalu, tokom ove godine prikazan na brojnim evropskim i svjetskim festivalima filma. “Lijenština” je priča o svakodnevici mladića Miloša koji traži posao kako bi mogao da plaća alimentaciju”, kažu iz FCCG.

Na Cinedays festivalu u Skoplju dodijeljene su i nagrade za najbolju filmsku kritiku, koju je žiri je dodijelio Veroniki Kamčevskoj za kritiku filma “Touch Me Not” Adine Pintilie, najbolji studentski film koja je pripala filmu “Driving. Poem for my father“ rediteljke Irene Gatius sa Univerziteta Nova Gorica iz Slovenije, kao i nagrada Young Cinema Award, koju dodjeljuje žiri Giffoni Film Festivala, a dobio ju je Mu Tunc iz Turske, za film “Arada”.

Bonus video: