Crnogorski gudači u Sankt Peterburgu

Kapela Glinka je jedan od bastiona muzičke kulture Rusije, a crnogorski muzičari su imali zapažen nastup
110 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski gudači, Foto: Ministarstvo kulture
Crnogorski gudači, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 04.10.2012. 08:31h

Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupio je u Sankt Peterburgu u okviru mfestacije “Dani savremene crnogorske kulture u Rusiji”, koja se realizuje na osnovu Protokola o saradnji Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Kapela Glinka je jedan od bastiona muzičke kulture Rusije, a crnogorski muzičari su imali zapažen nastup, soapštilo je Ministarstvo kulture.

Ovo je prvi segment predstavljanja crnogorskih umjetnika u Rusiji koji će se tokom oktobra i novembra nastaviti izložba i “Ukrštanja – crnogorska savremena umjetnost u XXI vijeku”, kako i službeno glasi postavka koju će vidjeti publika u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu.

Crnogorski umjetnici pod vođstvom svog novog šefa dirigenta Grigorija Kraska predstavili su se u prvom dijelu koncerta opusima Ivana Brkanovića, Borislava Tamindžića i Žarka Mirkovića, reprezentujući, od uvodnog Brkanovićevog “Končertina”, preko “Igre” Tamindžićeve do “Muzike Sioranu” Mirkovića pregledan presjek i stvaralaštvo muzičko u Crnoj Gori od poslijeratnog perioda i izraženih folklornih elemenata ranih pedesetih godina dvadesetog do aktuelnih opusa i harmonija 21. vijeka.

Bonus video: