Vještaci: Ako nije bilo samoodbrane, Čalaković je znao šta radi

Nakon svađe sa Vujovićem, zbog novčanog duga za obavljene građevinske radove, Čalaković ga je više puta ubo nožem u grudi
173 pregleda 0 komentar(a)
Mjesto ubistva Vojislava Vujovića, Foto: Anto Baković
Mjesto ubistva Vojislava Vujovića, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 04.10.2012. 20:30h

Komisija ljekara vještaka, navela je u nalazu da se Ramiz Čalaković (29) iz Bara, u vrijeme kada je ubio Vojislava Vujovića, nalazio u stanju afekta straha, razdraženosti i bijesa jakog intenziteta, koji, kako tvrde, odgovara stanju privremene duševne poremećenosti.

Međutim, u istom nalazu piše da je Čalaković, ukoliko sud ne prihvati njegovu odbranu da ga je Vujović fizički napao i udario metalnom šipkom, bio svjestan svojih ostupaka i bio je uračunljiv u vrijeme kada je počinio krivično djelo.

Kako je juče okončan dokazni postupak, predsjednik vijeća sudija Ratko Ćupić zakazao je za 22. oktobar završnu riječ u Višem sudu u Podgorici

Nalaz koji je sačinila komisija vještaka - prof. dr Stanko Milić, neupropsihijatar, dr Željko Golubović, psihijatar i Branka Stepanović – Ilić, psiholog, pročitan je juče u nastavku suđenja Čalakoviću.

“Optuženi Čalaković je osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti, ne pokazuje simptome trajnog duševnog oboljenja, niti težeg duševnog poremećaja. Sposobnost shvatanja značaja djela, kao i mogućnost upravljanja svojim postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela, kod Čalakovića bili su smanjeni, ali ne bitno.

Ako se prihvati okolnost kada je postojao samo verbalni sukob, a nema direktnog agresivnog ponašanja oštećenog Vujovića na fizičkom planu prema optuženom Čalakoviću, u tom slučaju mišljenja smo da afekta straha, razdražljivosti i bijesa je dostigao nivo srednjeg intenziteta i nema karakteristike patološkog afekta, a time sposobnost shvatanja značaja krivičnog djela i upravljanja postupcima su očuvani”, zaključili su vještaci.

Zastupnik optužnice Veljko Rutović, zamjenik višeg državnog tužioca, punomoćnik oštećene porodice Vujović, advokat Borivoje Đukanović i branilac advokat Predrag Đolević nisu imali primjedbe na nalaz.

Kako je juče okončan dokazni postupak, predsjednik vijeća sudija Ratko Ćupić zakazao je za 22. oktobar završnu riječ u Višem sudu u Podgorici.

Prema optužnici, Čalaković je 27. februara 2011. godine oko 19.45 časova u starobarskom naselju Ruske barake, sa umišljajem nožem ubio raseljenika sa Kosova Vojislava Vujovića (34) zvanog Grujo.

Nakon svađe sa Vujovićem, zbog novčanog duga za obavljene građevinske radove, Čalaković ga je više puta ubo nožem u grudi.

Okrivljeni je zatim pobjegao, ali je uhapšen u Kolašinu iste noći.

Bonus video: