Pismo "prijatelja": Na skupu u Kotoru će biti postavljena bomba

“Slučaj smo prijavili policiji, koju smo upoznali sa porukom koju smo dobili od izvjesnog Janka Jovanovića“, kaže predsjednik NVO Jaz-Mrčevo polje
57 pregleda 1 komentar(a)
NVO "Jaz-Mrčevo polje" Kotor, Ivo Ilić, Foto: Ivana Komnenić
NVO "Jaz-Mrčevo polje" Kotor, Ivo Ilić, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 04.10.2012. 15:08h

"Predsjedniče Iliću, upozoravamo te da će na skupu u Kotoru biti postavljena bomba. Ovo se odnosi i na svaki vaš budući skup, posebno u Kotoru“, prijeteća je poruka koja je, sa potpisom “prijatelj”, u pismu stigla na adresu predsjednika NVO „Jaz-Mrčevo polje“ Iva Ilića.

Bijela koverta sa upozorenjem, koju je potpisao izvjesni Janko Jovanović iz Mua, stigla je u kotorsku kancelariju te NVO nakon što je minulog petka održana skupština organizacije, sa koje su vlasnici zemlje u zaleđu plaže Jaz uputili posljednje upozorenje premijeru Igoru Lukšiću da će, ukoliko do 8. oktobra ne bude sa njima održao sastanak na kome će biti definisan tačan datum početka knjiženja mještana na njihovu djedovinu, pristupiti radikalnim mjerama, odnosno blokirati magistralu.

Bijela koverta sa upozorenjem, koju je potpisao izvjesni Janko Jovanović iz Mua, stigla je nakon što je minulog petka održana skupština NVO na kojoj su vlasnici zemlje u zaleđu plaže Jaz upozorili Lukšića da će blokirati magistralu ukoliko do 8. oktobra ne bude sa njima održao sastanak

Ilić je juče za “Vijesti” potvrdio da im je preksinoć sa ostalom poštom stigla i koverta sa prijetećom porukom.

“Cijeli slučaj smo prijavili kotorskoj policiji, koju smo upoznali sa porukom koju smo dobili od izvjesnog Janka Jovanovića. Policija provjerava vjerodostojnost identiteta te osobe“, naveo je Ilić.

Poruka, koja je stigla uoči najavljenog sastanka upravnog odbora NVO “Jaz-Mrčevo polje“, koji je zakazan za petak, poručuje Ilić, neće ih obeshrabriti.

“Nastavićemo svoje aktivnosti, kako bismo ostvarili i cilj zbog koga je naša NVO i osnovana. Vjerujemo da će policija otkriti identitet osobe koja stoji iza ove poruke, te ujedno obezbijediti sve mjere kako bi garantovala bezbjednost svih naših članova“, kazao je Ilić.

Višegodišnja borba Grbljana za povraćaj svoje imovine u Mrčevom polju naizgled je bila dovedena do kraja. Međutim, još nije počeo upis njihovog vlasništva u katastar.

Riječ je o uknjiženju poljoprivrednog zemljišta na oko 620 Grbljana kojima je djedovina nakon rata nacionalizovana.

Kompleks od 2,2 miliona kvadrata zemljišta na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji mještanima je vraćen rješenjima donijetim još 1992, a u procesu uknjižbe prepreka im je bio spor sa firmom „Montepranco-Bokaprodukt” AD, koji je 1998. godine njihovu zemlju uknjižio na svoje ime.

Ministarstvo finansija je početkom godine izdalo rješenje za brisanje uknjižbe „Montepranca” na zemljište u Mrčevom polju, a po ocjeni člana UO NVO “Jaz-Mrčevo polje“ Branka Strahinje, „urađeno je pranje papira da bi se ’Montepranco’, koji je u većinskom državnom vlasništvu, uknjižio i postao legalan vlasnik”.

Postupak ispravki upisa pokrenut je tako što je Upravi za nekretnine PJ Budva podnijeto 110 zahtjeva za ispravku upisa, kojima je obuhvaćeno 245 vlasnika iz 87 zapisnika o poravnanju. Oni se temelje na poravnanjima kojima je zemljište vraćeno bivšim vlasnicima početkom devedesetih godina.

U policiji je potvrđeno da je započela istraga povodom prijetnje upućene Ivu Iliću.

Bonus video: