Cetinjanke neće kod ginekologa

Na ginekološki pregled, prema riječima prim. dr Branke Lopičić–Kaluđerović, u ambulantu dolaze i pacijentkinje koje su se posljednji put pregledale prije 25 godina
299 pregleda 6 komentar(a)
Dom zdravlja Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom zdravlja Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2012. 16:51h

Ginekologa u ambulanti Doma zdravlja na Cetinju za proteklih šest godina izabralo je svega 1.970, odnosno oko 20 odsto žena, kojih je u toj opštini 8.626.

Na ginekološki pregled, prema riječima prim. dr Branke Lopičić–Kaluđerović, u ambulantu dolaze i pacijentkinje koje su se posljednji put pregledale prije 25 godina.

Cetinjankama je ta zdravstvena ustanova tokom posljednje dvije godine više puta upućivala javno apel putem sredstava informisanja, ali nije urodilo polodom ni to što su im pozivi za obavezan preventivni pregled upućivani na kućne adrese.

"Odziv žena je od početka registracije jako loš. Ne može se konkretno reći što je razlog nebrige za svoje reproduktivno zdravlje. Jedan dio sugrađanki preglede obavlja u ambulanti Opšte bolnice “Danilo I”, što je jedan od mogućih razloga. Tokom godine upućivali smo im lično pozive da obave preventivne preglede, ali je procenat registrovanih i dalje nezadovoljavajući", kazala je "Vijestima" dr Lopičić-Kaluđerović.

Ona uvjerava da je ambulanta Doma zdravlja dobro opremljena i da se mogu obaviti sve dijagnostičke procedure. Ipak, dnevno se obavi svega oko 15 pregleda:

"U ambulanti radi jedan ginekolog, a očekujemo povratak koleginice sa specijalizacije. Većinom se obraćaju pacijentkinje sa određenim zdravstvenim problemima, rjeđe su one koje dolaze zbog preventivnih pregleda".

Lopičić-Kaluđerović naglašava da bi redovni ginekološki pregledi, barem jednom godišnje, trebalo da budu imperativ za svaku ženu jer podrazumijevaju prevenciju, promociju zdravlja i sprečavanje ozbiljnih oboljenja.

Bonus video: