Marina Abramović: Djeca su došla na moju izložbu zbog Lejdi Gage

"Ona je brzo otišla, ali djeca su došla na šesti sprat da vide izložbu i postala su moja publika"
301 pregleda 1 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Fact.co.uk
Marina Abramović, Foto: Fact.co.uk
Ažurirano: 03.10.2012. 11:43h

Marina Abramović održala je predavanje na Fakultetu za menadžment Alfa univerziteta u Beogradu, tokom kojeg je odgovarala na pitanja studenata i zvanica.

Posjetioci su slušali predavanje poznate umjetnice u kojem je bilo riječi o njenim iskustvima u svijetu performansa. Objašnjavajući proces stvaranja njenog posljednjeg performansa u njujorškom muzeju MOMA, Marina Abramović je rekla kako je za "podmlađivanje" njene publike zaslužna i Lejdi Gaga.

"Lejdi Gaga je došla da vidi moj performans u muzeju MOMA prije dvije godine. Nisam je upoznala, ali ona je to najavila na Tviteru i sva ta djeca su došla zbog nje do muzeja. Ona je brzo otišla, ali djeca su došla na šesti sprat da vide izložbu i postala su moja publika.

"Mladi umjetnici jednostavno kopiraju radove iz sedamdesetih godina"

Tako sada imam i potpuno mladu publiku koja je stvarno fenomen i drago mi je da moj rad ne prati samo moja generacija jer bih u tom slučaju mogla u penziju", ispričala je poznata umjetnica.

Ničija teritorija

Tokom predavanja jedna od tema bilo je autorstvo koje se, kako je rekla, ne poštuje u svijetu performansa.

Recimo, ta ista Lejdi Gaga nosila je kostim od mesa i nigdje nije rečeno odakle je došla ta ideja

"Kada sam napravila performans „Sedam lakih komada“, to je bilo iz užasnog bijesa što je performans oduvjek bio ničija teritorija, što nikada nije postao mejnstrim umjetnost i što svaki čas neko pozajmljuje tuđu ideju, malo je preokrene i nikada ne plati autorska prava.

Mladi umjetnici jednostavno kopiraju radove iz sedamdesetih godina, a mladi kritičari ih predstavljaju kao da su to najnoviji talenti i kao da to nikada ranije nije viđeno, što nije u redu.

Recimo, ta ista Lejdi Gaga nosila je kostim od mesa i nigdje nije rečeno odakle je došla ta ideja i da su sedamdesetih godina napravljene tri takve iste haljina od mesa", rekla je Abramovićeva.

Marina Abramović je u Beogradu dobila nagradu "Braća Karić" u oblasti umjetnosti, kao i povelju počasnog profesora.

Bonus video: