Karadaglić najbolji novi umjetnik u klasičnoj muzici

“Veoma sam uzbuđen i hvala vam. Ovo je zaista ostvarenje snova”, kazao je Karadaglić primajući nagradu
79 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 07:40h

Crnogorski gitarista Miloš Karadaglić osvojio je u Londonu prestižnu BRIT nagradu za najboljeg novog umjetnika u oblasti klasične muzike.

BRIT nagrade za klasičnu muziku dodijeljene su u dvorani “Royal Albert Hall”, a Karadaglić je u kategoriji za najbolje nove umjetnike pobijedio muzičke nade kao što su tenor Noa Stjuart i pijanista Bendžamin Grosvenor.

“Veoma sam uzbuđen i hvala vam. Ovo je zaista ostvarenje snova”, kazao je Karadaglić primajući nagradu koju je dobio najviše zahvaljujući albumu “Latino”, objavljenom u junu ove godine.

“Posljednjih osamnaest mjeseci za mene su bili najuzbudljiviji period života i ništa od toga ne bi bilo moguće bez moje publike”, dodao je Karadaglić.

Karadaglić je rođen 1983. godine u Podgorici, a posljednjih godina osvojio je ljubitelje klasične muzike širom Evrope.

Nakon muzičkih početaka u Crnoj Gori i usavršavanja u Beogradu, kao šesnaestogodišnjak dobio je stipendiju za studije na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Tu počinje studije sa Majklom Levinom i diplomira sa posebnim priznanjem ove institucije

Prvijenac “Mediterraneo” objavljen 2011. godine bio je jedan od najprodavanijih klasičnih albuma te godine, a sličan uspjeh ponovio je albumom “Latino”.

Britanski “Daily Telegraph” nazvao ga je novim herojem klasične gitare a nakon nedavnog solo nastupa upravo u dvorani “Royal Albert Hall” u “Gardijanu” je osvanula je veoma pohvalna recenzija.

Na održanoj dodjeli BRIT nagrada za ovu godinu trijumfovao je čuveni kompozitor Džon Vilijams koji je osim priznanja za životno djelo proglašen i kompozitorom godine.

Najboljim albumom klasične muzike proglašeno je ostvarenje “And The Waltz Goes On” Andrea Rjua dok je za najbolju klasičnu kompoziciju izglasana “Wherever You Are” koju izvode hor “Military Wives” i Garet Malone.

Galerija

Bonus video: