Premijera predstave "Sedam dana" u Gradskom pozorištu

"Tema komada je vezana za sve ljude koji žive u urbanim sredinama", kazala je rediteljka Alisa Stojanović
157 pregleda 0 komentar(a)
Sedam dana, Gradsko pozorište, Foto: Vesko Belojević
Sedam dana, Gradsko pozorište, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.10.2012. 08:31h

Prva ovosezonska premijera Gradskog pozorišta iz Podgorice, predstava “Sedam dana“ po tekstu savremene hrvatske autorke Tene Štivičić, u režiji Alisa Stojanović, biće premijerno izvedena u srijedu, 3. oktobra u 20 sati, u sali DODEST-a KIC „Budo Tomović“.

Na konferenciji za novinare održanoj u Multimedijalnoj sali KIC-a, o predstavi su govorili rediteljka Alisa Stojanović, Tena Štivičić, direktorka Gradskog pozorišta i glumica Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić i Branka Femić.

Pored njih u komadu još igraju Pavle Ilić, Dejan Đonović i Ivona Čović. Scenograf je Darko Nedeljković, kostime je osmislila Jelisaveta Tatić-Čuturilo, muziku je komponovao Ivan Brkljačić, lektor je Dubravka Drakić, asistent reditelja Senad Šahmanović, asistent scenografa Smiljka Šeparović, a izvršni producent je Ana Medigović.

"Alisa je komad režirala na artistički, moderan način, a opet prepoznatljiv, i vjerujem da će predstava lijepo komunicirati sa ovom sredinom"

Prve reprize zakazane su za četvrtak i petak, u 20 sati, u sali DODEST-a.

Univerzalni evropski jezik

"Ovo je jedna vrsta verbalnog komada koji ima univerzalni evropski jezik. To nije nikakav žargon, jer je komad prevodiv na sve jezike Evrope i svijeta. Tema komada je vezana za sve ljude koji žive u urbanim sredinama, jer je potpuno svejedno da li se dešava u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Berlinu ili Londonu. To je ono što je svako od glumaca shvatio i nadasve Gradsko pozorište koje je prepoznalo potrebu da njeguje savremene komade", kazala je Stojanović.

"Ovo nas se sve tiče, prije svega zbog sličnih okolnosti svuda na planeti"

Ivana Mrvaljević je rekla da joj je veliko zadovoljstvo što će na repertoaru biti djelo i jednog mladog evropskog pisca, od izuzetnog značaja za dramsku literaturu.

"Alisa je komad režirala na artistički, moderan način, a opet prepoznatljiv, i vjerujem da će predstava lijepo komunicirati sa ovom sredinom. Ovo nas se sve tiče, prije svega zbog sličnih okolnosti svuda na planeti. Moja težnja je da se i dalje bavimo komadima poput ovog i to će možda profilisati naše pozorište", istakla je Mrvaljević.

Put do samospoznaja

Glumica Dubravka Drakić je kazala da se ovdje radi o generacijskoj predstavi.

Drame savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić, koja živi i radi u Londonu, izvode se širom Evrope i u SAD

"To mi znači jer, čini mi se od studija, nijesmo imali prilike da se bavimo nečim što bi bio naš, intiman izbor. Kroz ovu priču mi pokušavamo da dekonstruišemo čime smo sve to zatrovani, odnosno u kojim sve sferama života budemo zavedeni ili zatrovani nečim što nam se čini kao najbolji mogući izbor.

Meni je to bio veliki izazov za rad, izazov za istraživanje, jer način rada sa Alisom vas tjera da dođete i do nekih ličnih samospoznaja", kazala je Drakić.

Drame savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić, koja živi i radi u Londonu, izvode se širom Evrope i u SAD. Dobitnica je najznačajnijih nagrada u regionu, među kojima se izdvaja Evropska nagrada za novu dramu.

Bonus video: