Lopovi lome najrodnije grane maslina pa ih nose nakupcima

Bez obzira na sav trud koji je lično uložio, kao i napore kolega, te alarmiranje policije, Peričić je i dalje bespomoćan
8 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 07:58h

Posljednjih sedam dana maslinjaci svuda oko Starog Bara su na udaru vandala koji nemilice lome najrodnije grane sa stabala, prepune plodova.

“Potom ih odnose nakupcima. Nije ovo prva godina u kojoj se suočavamo sa lopovima u maslinjacima, ali sada je ta pojava eskalirala, izgleda zbog loše ekonomske situacije u društvu”, kazao je Sadetin Peričić, sekretar Udruženja maslinara Bara.

Bez obzira na sav trud koji je lično uložio, kao i napore kolega, te alarmiranje policije, Peričić je i dalje bespomoćan, a najplodniji maslinjaci na udaru lopova.

“Umjesto da nam se pridruži u berbi i zaradi pošteno, dio omladine koji je besposlen okrenuo se organizovanoj krađi po maslinjacima. Noću, u grupama, beru najbolje i najrodnije grane, sklanjaju ih u gepeke auta i potom na bezbjednom mjestu skidaju zrno sa njih. Na još veću žalost, to ne rade za svoje porodice, to nije borba protiv gladi, već borba za zaradu! Ima i takvih ljudi, nakupaca i ugostitelja, koji kupuju ukradene plodove”, tvrdi Peričić.

Računica nakupaca je jasna - ukradeni plod plaćaju euro po kilogramu, potom masline usole i za koji mjesec ih po pijacama širom Crne Gore prodaju pet do šest eura za kilogramu! U ovom trenutku najviše stradaju maslinjaci Gretve, Brbota, Kurila, Dabanova. Džidžarin je zasad miran, jer je do tamo teško doći.

“U Mrkojevićima nemaju takvih problema jer nemaju takvih elemenata. Zna se da su ovi naši vandali omladina iz i oko Starog Bara, Baraka, Čeluge, Popovića. Vide ih mještani Brbota i Gretve kako nose pune džakove polomljenih grana. Policiji smo više puta ovo prijavljivali, a inspektori kažu da nemaju pravnih metoda da to suzbiju, da to ide putem tužbe, da ne mogu kontrolisati kuće nakupaca. Mi znamo da je maslina zaštićena vrsta i trebalo bi odjednom pohvatati lopove da se utvrdi ko to godinama kupuje hiljade kilograma ukradenih plodova, a potom ih preprodaje”, kazao je Peričić.

On je rekao da maslinari pokušavaju da urade nešto, da su zajedno platili čuvara, ali da su maslinjaci prostrani i nemoguće je da ih jedan čovjek pokrije.

“Osim toga, lopovi su ove godine veoma agresivni i prijete kada ih vlasnici upozore da napuste maslinjake i ostave ukradeni plod”, istakao je Peričić.

Galerija

Bonus video: