vlasnici povrijeđeni

Lekovićima vatra progutala kuću i vikendicu

Bio sam zarobljen u vikendici, a jedini spas mi je bio da razbijem prozor i iskočim, jer su ulazna vrata već bila u plamenu - ispričao je Leković
1 komentar(a)
Obrad Leković, Foto: Beća Čoković
Obrad Leković, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 27.03.2019. 18:52h

 Obrad (67) i Jelica Leković (52) iz bjelopoljskog planinskog sela Stožer povrijeđeni su u požaru, koji je u utorak oko 12,30 časova progutao njihovu kuću i vikendicu u tom mjestu.

Lekovićima, koji su zadobili lakše opekotine, pomoć je ukazana u bjelopoljskoj bolnici, a načelnika hiruškog odjeljenja dr Duško Miladinović kazao je da je Obrad zadržan na liječenju.

“Obrad je zadobio opekotine na obje ruke i radi svake predostrožnosti zadržan je na odjeljenju, dok je Jelica nakon ukazane pomoći sa opekotinama po licu puštena na kućno liječenje”, kazao je „Vijestima“ dr Miladinović.

Leković je “Vijestima” iz bolničke postelje ispričao kako je vatrena stihija za tren uništila sve ono što je sa suprugom mukotrpno stvarao.

“Spriječili smo da se vatra prenese na pomoćne objekte i ne ugrozi stočnu hranu. Požar se prenio na šumski kompleks u blizini i trenutno je situacija pod kontrolom. Istraga koja slijedi utvrdiće šta je izazvalo požar”

“Tek što sam se vratio sa pola kilometra udaljenog izvora odakle sam na konju donio bidone sa vodom, buknula je vatra sa krova od vikendice. Plamen se brzo širio i za tren je zahvatio čitav objekat. Jelica je istrčala i počela da doziva pomoć. Pokušala je da uđe unutra ali od vatre nije mogla. Bio sam zarobljen u vikendici, a jedini spas mi je bio da razbijem prozor i iskočim, jer su ulazna vrata već bila u plamenu”, ispričao je Leković.

On kaže da je vjetar raspirio vatru sa vikendice i na kuću u blizini, koja je ličila na “plamenu kuglu”.

“Donji sprat kuće bio je sagrađen od kamena, a gornji od direka. Kuća je bila pokrivena daskom, a preko nje je bio lim. Sve to se istopilo za tren. Jedino kamen u prizemlju nije izgorio. Vatrogasci su stigli u rekordnom vremeniu i spriječili da se vatra prenese na štalu i pomoćni objekat. Inače, živimo isključivo od poljoprivrede i stočarstva „i ako znam šta ćemo sad, znali me jadi”, jadao se Leković.

Rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Zoran Puletić saopštio je da je u Stožeru intervenisalo sedam vatrogasaca sa dvoje specijalnih vozila.

“Spriječili smo da se vatra prenese na pomoćne objekte i ne ugrozi stočnu hranu. Požar se prenio na šumski kompleks u blizini i trenutno je situacija pod kontrolom. Istraga koja slijedi utvrdiće šta je izazvalo požar”, kazao je Puletić.