Dekan PMF-a tvrdi da je preko video nadzora gledao ko zabušava

Oni traže po 1.000 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti
1556 pregleda 6 komentar(a)
kamera, PMF, Foto: Vesko Belojević
kamera, PMF, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.10.2012. 17:27h

Profesori Prirodno-matematičkog fakulteta dr Jovan Mirković i dr Nevenka Antović juče su u Osnovnom sudu uvođenje video-nadzora u amfiteatrima tog fakulteta, okarakterisali kao samovolju, nasilje i narušavanje dostojanstva profesora, dok je dekan tog fakulteta Predrag Stanišić ocijenio da su kamere u toj visokoškolskoj ustanovi neophodne.

Profesori i dekan su se saglasili da je postupanje službenika Agencije za zaštitu ličnih podataka u tom slučaju bilo nestručno.

Mirković i Antović su, u januaru ove godine, podnijeli tužbu protiv Univerziteta Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka i države, tražeči da se ukloni video-nadzor iz amfiteatara i hodnika ispred dekanata, koji su postavljeni u februaru prošle godine, a uklonjeni neposredno nakon podnošenja tužbe.

Oni traže po 1.000 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti.

Stanišić je rekao da smatra da je bezbjednost imovine i lica na tom fakultetu veoma ugrožena, da su amfiteatri u vrlo lošem stanju, da postoji velika opasnost od krađe skupe računarske opreme u drugim salama i da je zbog toga proširio video nadzor,

Antović je u svjedočenju istakla da je prošlo skoro godinu dana od kada ih je dekan obavijestio da je uveden video-nadzor, do njegovog uklanjanja i da joj je i tada, kao što joj je i sada, vrlo neprijatno zbog svega što se događalo.

“Zamislite da neko snima ono što vi radite, gleda i koristi kako hoće. Osjećali smo se veoma poniženo”, navela je, između ostalog, Antović.

Ona je dodala i da je više puta pokušala to da riješi na fakultetu, obraćala se lično dekanu, navodeći da to ne priliči fakultetu i da su se obratili Agenciji nakon što dekan nije reagovao.

“Kontrolori su veoma čudno izvršili nadzor, pa smo uložili prigovor, o čemu je dekan na sjednici obavijestio ostale, navodeći da mi narušavamo ugled fakulteta i njegov lično”, ispričala je profesorica.

Ona je kazala i da je i nakon više inspekcijskih nadzora Agencije i donošenja rješenja o uklanjanju kamera, ona pokušala da dobronamjerno ukaže dekanu da kamere ipak nijesu uklonjene, što je dekanu, po njenim riječima, bilo smiješno.

Mirković je istakao da je najviše iznenađen ponašanjem Agencije, za koju smatra da je morala da reaguje, posebno ukoliko neko prijavi takav slučaj.

“Tri puta smo obarali zapisnike o inspekcijskom nadzoru, ne mogu da vjerujem da su ljudi koje su slali toliko nekompetentni”, kazao je Mirković.

On je dodao i da se kontrola kvaliteta nastave mogla vršiti i drugim metodama i da uvođenje video-nadzora nije bilo ni zakonito, ni neophodno.

Stanišić je rekao da smatra da je bezbjednost imovine i lica na tom fakultetu veoma ugrožena, da su amfiteatri u vrlo lošem stanju, da postoji velika opasnost od krađe skupe računarske opreme u drugim salama i da je zbog toga proširio video nadzor, koji je postojao već godinama, na četiri amfiteatra i hodnik ispred dekanata.

On je dodao da mu je rješenje Agencije o uklanjanju kamera koje je donijeto u aprilu prošle godine, dostavlejno tek u januaru ove godine.

“Mi smo postupali po tri donijeta zapisnika, kao i po konačnom rješenju po kojem su kamere uklonjene”, naveo je Stanišić.

Profesori su naveli da im nije poznato da su na drugim fakultetima dok su oni predavali postojale kamere, ali da, ukoliko je tako, takođe očekuju da Agencija reaguje

On je pojasnio da su mu kontrolori Agencije, prilikom posjete u septembru prošle godine, rekli da je doneseno rješenje o uklanjanju kamera, ali su mu ga dostavili tek nakon pet mjeseci.

“Ja sam uradio sve što je traženo od mene, iako se ne slažem sa Agencijom i takođe smatram da su nestručni”, rekao je dekan.

On je dodao da su kamere služile za bezbjednost lica i imovine fakulteta, kao i provjeru da li profesori redovno održavaju časove, a da fakultet zbog uklanjanja kamera trpi velike posljedice.

Suđenje se nastavlja petog novembra.

Stanišić: Svi fakulteti sad imaju video-nadzor

Dekan je prokomentarisao da na svim fakultetima, na kojima su tužioci predavali, postoji video nadzor, ali da mu nije poznato da su se oni žalili ili pokretali postupke protiv tih fakulteta.

Profesori su naveli da im nije poznato da su na drugim fakultetima dok su oni predavali postojale kamere, ali da, ukoliko je tako, takođe očekuju da Agencija reaguje. Stanišić je dodao da su motivi dva profesora neiskreni i da je u pitanju lični obračun sa njim i blaćenje njegove ličnosti.

Na pitanje advokata Veselina Radulovića - na osnovu čega je to zaključio kada on lično nije tužen, već Univerzitet, a tužioci se uvijek obraćali nadležnim državnim institucijama, on je odgovorio da je on na čelu PMF-a, da je on donio sporne odluke, te da se njegovo ime u tužbi, kao i u medijima pominje u negativnom kontekstu.

Bonus video: