"Voz neprebola" traži obnavljanje sudskog postupuka

Predstavnik NVO Zoran Damjanović kazao je da je u postupku protiv odgovornih za nesreću, 11 optuženih oslobođeno
116 pregleda 2 komentar(a)
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2012. 13:12h

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola zatražiće obnavljanje sudskog postupka za željezničku nesreću kod Bioča, jer su, kako su saopštili, na putu da dođu do novih dokaza.

Predstavnik NVO Zoran Damjanović kazao je da je u postupku protiv odgovornih za nesreću, 11 optuženih oslobođeno, a samo jedna osoba je pravosnažno osuđena, prenosi MINA.

“Na putu smo da dođemo do novih dokaza i u narednom periodu, i da sa potpunim pravom tražimo obnavljanje cijelog postupka. U tome će nam pomoći pravda koja je spora ali dostižna”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Spisak nije javan

Damjanović je podsjetio na presudu Upravnog suda presudu kojom se obavezao Generalni sekretarijat Vlade da toj NVO dostavi zapisnike sa sjednica od 17. februara 2006. i 18. januara 2007.

“Taj voz, kojim se otvara linija Nikšić-Podgorica, putuje po pruzi koja nije dobila upotrebnu dozvolu"

On je ocijenio da zaključci sa tih sjednica imaju dosta nelogičnosti.

“Spisak preživjelih i poginulih u nesreći nije javan i nije dostupan onima koji su bili u nesreći a za to je bilo zaduženo Ministarstvo rada i socijalnog staranja”, precizirao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, svi članovi Vlade koji se navode u njenim zakljčcima Vlade, "danas su u VIP vozu za Nikšić".

“Taj voz, kojim se otvara linija Nikšić-Podgorica, putuje po pruzi koja nije dobila upotrebnu dozvolu. Naša NVO ne treba da rješava ta pitanja ali ne daj Bože da se ponovi ono što se desilo na Bioču”, dodao je Damjanović.

Hipoteka za pozitivno

On je naveo da je Voz neprebola “hipoteka” za sve pozitivno što je na crnogorskoj željeznici napravljeno od nesreće na Bioču.

Damjanović je saopštio da Delegacije Evropske unije u Podgorici podržava tu NVO

“Sve to je rađeno uglavnom sa novcem iz evropskih fondova, a manjim dijelom iz državnog budžeta. Mi smo hipoteka za sve milione koje je Evropska zajednica dala da se nesreće ne bi dešavale, a VIP vozom se voze oni koji su učinili da se žalimo sudu u Strazburu”, kazao je Damjanović.

On je pojasnio da je razlog zbog kojeg je upućena žalba Evropskom sudu za ljudska prava u junu, presuda Ustavnog suda po kojoj je saopšteno da članovi NVO Voz neprebola nijesu legitimni predstavnici stradalih u nesreći na Bioču.

Damjanović je saopštio da Delegacije Evropske unije u Podgorici podržava tu NVO.

Ponovo će uputiti inicijativu

On je najavio da će nakon izbora, po sazivanju parlamenta, predstavnici Voza neprebola ponovo uputiti inicijativu poslaničkim klubovima kojom će zahtijevati otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje anketnog odbora koji bi ispitao sve okolnosti u vezi sa suđenjem i presudama za nesreću.

Zbog nesreće kod Bioča mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora

Damjanović je objasnio da nije pokrenuta istraga po njihovoj inicijativi, ali da se nadaju da će je u novom skupštinskom sazivu, podržati svi poslanički klubovi. "Predaćemo dopunjenu inicijativu koja će sadržati nove dokaze”, rekao je Damjanović.

U nesreći na Bioču, 23. januara 2006. godine, 47 osoba je poginulo, a više od 200 je povrijeđeno.

Zbog nesreće kod Bioča mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici Crne Gore oslobođeno odgovornosti za tu nesreću.

Bonus video: