Marihuana izaziva rak testisa

Istraživanje pokazuje da se učestalost raka testisa neobjašnjivo povećava tokom posljednjih 100 godina
166 pregleda 10 komentar(a)
marihuana, Foto: Shutterstock.com
marihuana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2012. 19:06h

Mladi muškarci koji povremeno puše marihuanu imaju dvostruko veće šanse da dobiju rak testisa u odnosu na muškarce koji je nikad nijesu konzumirali, pokazalo je američko istraživa nje.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Cancer", utvrdili su da je veza uspostavljena s određenom vrstom raka testisa - neseminomatoznim karcinomom zametnih ćelija testisa .

"Ovo je treće istraživanje koje pokazuje više nego dvostruki rizik za ovu posebno nepoželjnu vrstu raka testisa među mladim muškarcima koji uživaju marihuanu", kazala je Viktorija Kortesis s južnokalifornijskog univerziteta iz Los Anđelesa koja je vodila istraživanje.

Kortesis dodaje da se učestalost raka testisa neobjašnjivo povećava tokom posljednjih 100 godina. Prema podacima Američkog udruženja za borbu protiv raka, 1 od 270 Amerikanaca može oboljeti od te bolesti.

Ne zna se šta izaziva rak testisa, ali je uočeno da su faktori rizika nespuštanje testisa u skrotum do kraja prve godine života i izloženost pesticidima ili hormonima.

Bonus video: