Tretman keratinom nije za balkansku kosu

Ističe da danas kada je hemijska tehnologija dostigla maksimum i svaka firma napravila toliko preparata za sve vrste vlasi, nema potrebe dodatno je nahranjivati sa nečim što nije za naše prostore.
427 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 13:44h

Tretman keratinom jako je popularan. Mnoge žene, želeći da isprave kosu, posegnu za ovim tretmanom. Međutim, da li i koliko on može da ošteti kosu?

˝Kada kažemo keratin, brazilsko ispravljanje kose, mislimo na nešto što je jako dobro i za kožu, a ne samo za kosu, ali samo ako se upotrebljava na način koji je dozvoljen i u dozvoljenim dozama koje preporučuju sami stručnjaci koji se bave strukturom dlake˝, kaže za ˝Vijesti˝ frizer Šućko Ahmatović.

Objašnjavajući zašto je protiv tretmana keratinom, Ahmatović kaže da s obzirom da potiče iz Južne Amerike, gdje žene imaju jaku kosu, prirodno uvijenu i vrlo teško ukrotivu, morao se naći preparat za neko trajnije ispravljanje kose.

˝U ovom slučaju je to preparat koji u sebi ima 90 % keratina. Koliko je keratin zdrav ili nije? Svjetski dermatolozi i ljudi koji se bave samo korijenom dlake na tu temu vrše istraživanja ˝, kaže on.

Ahmatović je i sam probao keratin, kako navodi, da bi se uvjerio koliko su njegove kolege bile u pravu kada su mu savjetovali da to ne radi.

˝Probu sam vršio na kosi koja je vrlo specifična. Na desnoj ruci sam imao rukavicu, a na lijevoj ne˝, priča on. Dan kasnije, kako navodi, je morao da se obrati ljekaru, jer koža lijeve ruke nije bila kao prije.

“Oporavak je trajao mjesec dana”.

Ističe da danas kada je hemijska tehnologija dostigla maksimum i svaka firma napravila toliko preparata za sve vrste vlasi, nema potrebe dodatno je nahranjivati sa nečim što nije za naše prostore.

“Mislim na Balkan, jer naše kose nijesu baš toliko jake i toliko tvrde da bi mogle sve to izdržati. Zašto u zemljama Skandinavije niko ne spominje i ne koristi keratin? Odgovor je jednostavan, toliko imaju tanku vlas da im je to nepotrebno˝.

U njegovom salonu, priča Ahmatović, bilo je onih koji su ga molili da im uradi keratin.

“Naravno da sam odbio, ali su one na svoju ruku to posle i uradile”.

Navodi da su rezultati prvih 30 dana odlični, kasnije već nastaju problemi.

Neki od problema koje izdvaja Ahmatović su: iritacija kože, neukrotiva dlaka, brzo mašćenje tjemena i “naravno, ono neizbježno, a to je da klijenti koji imaju dugu kosu, moraju da je skrate”.

Ahmatović kaže da sa svim ovim znanjem koje ima i iskustvom od 34 godine rada nikada nije radio na uštrb klijenta, a da bi profitirao.

“Ostataću pri tome da održavam i sačuvam mojim klijentima lijepu i zdravu kosu”, navodi on.

Bonus video: