Skulptura Luke Radojevića krasi centar Berana

Malo koji savremeni vajar s naših prostora može se pohvaliti uspjesima kakve niže Radojević, a njegove skulpture izložene su u Kini, Italiji, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i drugim državama širom svijeta
178 pregleda 0 komentar(a)
Skulptura Luka Radojević, Foto: Tufik Softić
Skulptura Luka Radojević, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.06.2018. 14:37h

Skulptura ”Homo sapiens – Luča Mikrokozma” beranskog i internacionalnog umjetnika Luke Radojevića postavljena je ispred Osnovnog suda u ovom gradu, čime se Berane našlo u društvu brojnih svjetskih centara čije javne prostore krase skulpture vajara ovog mladog čovjeka.

“Berane ima potencijal da bude kulturni centar sjevera Crne Gore sa jasnom vizijom i definisanim planom. Umjetnost je sloboda misli, koja ne poznaje granice. Kroz svoje stvaralaštvo se uvijek vraćam Crnoj Gori i našem geniju Njegošu, koji je na poseban način, shvatao ovozemaljski život čovjeka, pokušajući da pronikne u tajnu harmonije kosmosa i prirode“, kazao je Radojević.

Malo koji savremeni vajar s naših prostora može se pohvaliti uspjesima kakve niže Radojević, a njegove skulpture izložene su u Kini, Italiji, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i drugim državama širom svijeta.

“Inspirišu me stihovi iz Luče Mikrokozme i kroz svoj koncept sam počeo da ih ispisujem na skulpturama, koje radim na važnim internacionalnim projektima, a moram da naglasim da početak ovog koncepta i ideje je začet upravo u rodnim Beranama. Skulpture sa stihovima na engleskom jeziku će stajati na trgovima u Evropi ili drugim kontinentima i time kroz umjetnost, na jedan lijep i estetski način, promovisaću našu kulturnu baštinu i Berane približiti svjetskoj kulturnoj sceni”, rekao je Radojević.

Ovaj mladi umjetnik rođen je 1986. godine u Beranama, a Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića. Odmah po dipolomiranju otisnuo se u inostranstvo.

Životno utočište najprije je našao u italijanskom gradu Pjetrasanto. Riječ je o poznatom gradu skulpture gdje su nekada stvarali umjetnici poput Mikelanđela. Upravo u blizini tog grada je poznati kamenolom Karara, što u prevodu na naš jezik znači mermer, pa je i Luka najviše svojih radova uradio baš u mermeru.

Radojević je učestovao na brojnim kolonijama širom svijeta, ali mu je, kako kaže, oduvijek bila želja da neku svoju skulpturu postavi u Crnoj Gori.

Mermerna skulptura visoka tri metra koja će krasiti centar Berana nastala je prošle godine u okviru Internacionalne likovne kolonije u selu Kaludra kod ovog grada. Ta kolonija je već postala tradicionalna i organizuju je Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Opštine Berane.

Bonus video: