Renoarova slika kupljena na buvljaku za sedam dolara je bila ukradena

Slika je imala i ram sa pločicom na kojoj je pisalo "Renoar". Očekivalo se da će slika na aukciji biti prodata za najmanje 75.000 dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 11:35h

Slika za koju se vjeruje da je djelo francuskog impresioniste Pjera Ogista Renoara, koju je jedna žena kupila na buvljoj pijaci za sedam dolara, možda je ukradena iz muzeja prije šest decenija, prenose agencije.

Aukcijska kuća "Potomak" koja je sliku stavila na aukciju, sada ju je otkazala nakon što je reporter "Vašington posta" pronašao dokumenta u biblioteci baltimorskog Muzeja lijepih umjetnosti koja ukazuju da je slika tamo bila na pozajmici od 1937. do 1951, kada je ukradena.

Slika "Pejzaž sa obale Sene" kupljena je prije dvije godine na buvljoj pijaci u zapadnoj Virdžiniji. Kupac, žena iz Virdžinije koja nije željela da otkrije ime, odnijela je sliku aukcijskoj kući "Potomak" u julu i njihovi stručnjaci su utvrdili da je riječ o Renoaru.

Slika je imala i ram sa pločicom na kojoj je pisalo "Renoar". Očekivalo se da će slika na aukciji biti prodata za najmanje 75.000 dolara.

Zvaničnici aukcijske kuće i muzeja obavijestili su FBI o kraći i biro sada istražuje slučaj.

Dokumenta koja je otkrio "Post" ukazuju da je slika bila dio kolekcije Sejti Mej, koja je bila veliki donator muzeja. Krađa slike prijavljena je u novembru 1951. godine, ubrzo po smrti Mejove. Pošto slika još nije bila zvanično dio muzejske kolekcije, zvaničnici muzeja nisu prvobitno primijetili da je nema.

Direktorka muzeja Dorin Bolger rekla je da je muzej iznenađen otkrićem i da će rado ponovo izložiti sliku ukoliko se ispostavi da je zaista njihova.

Bonus video: