Kad se kućni poslovi dijele, brak se raspada

Što je pravednija podjela kućnih poslova među supružnicima, imaju veće izglede da će im se raspasti brak, pokazala je norveška studija
56 pregleda 0 komentar(a)
Kuhinja, Foto: S.Ruttyn
Kuhinja, Foto: S.Ruttyn
Ažurirano: 27.09.2012. 14:38h

Po Institutu za sociološka istraživanja u Oslu, procenat razvoda među supružnicima koji pravedno dijele poslove u kući je pedeset posto veći nego kod onih gdje najveći dio posla obavlja žena.

"Što više muškarac u kući radi, to su veće šanse da dođe do razvoda", objasnio je Tomas Hansen, jedan od autora velike studije pod naslovom "Ravnopravnost u kući".

Istraživači nisu uspjeli da pronađu tačnu uzročno-posljedičnu vezu između angažmana u braku i razvoda, pa su se zadovoljiti zaključkom da se radi o "modernih" parovima. A oni, osim što ravnopravno dijele poslove u kući imaju i modernu percepciju braka i razvoda.

"Kod modernih parova i žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski zavisna od mužu. One se dakle mogu puno lakše snaći u slučaju razvoda", dodao je.

U Norveškoj se muškraci i žene podjednako angažuju kada je riječ o obrazovanju djece, ali kada se radi o kućnim poslovima, i dalje žene obavljaju veći dio.