Marina Abramović i Rem Kolhas na Cetinju

Višenamjenski centar MACCOC predstavljaće sintezu segmenata namijenjenih kulturi i privredno-uslužnim djelatnostima
220 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 11:55h

Renomirana umjetnica performansa Marina Abramović posjetiće narednih dana Cetinje, gdje će, tom prilikom, zajedno sa predstavnicima Prijestonice, Ministarstva kulture i Vlade Crne Gore, predstaviti crnogorskoj javnosti budući višenamjenski kompleks “Marina Abramović Community Centre Obod Cetinje“ (MACCOC).

Crnogorska publika biće u prilici i da, zajedno sa Marinom Abramović, u jednoj od hala bivšeg gornjeg kompleksa “Oboda“, prisustvuje projekciji dugometražnog dokumentarca “Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“, a tokom boravka u prijestonici, njoj će biti uručena i ovogodišnja Trinaestojulska nagrada.

Međutim, Marina na Cetinje ne dolazi sama, već u društvu jednog od najznačajnijih imena savremene arhitekture Remom Kolhasom. Ovaj holandski arhitekta zadužen je za izradu master plana višenamjenskog centra MACCOC.

Višenamjenski centar MACCOC predstavljaće sintezu segmenata namijenjenih kulturi i privredno-uslužnim djelatnostima

Zapravo, Kolhas će radove na toj fazi okončati najdalje do početka naredne godine, čime će istodobno biti stvoreni preduslovi za konkretnije djelovanje u cilju uspostavljanja višenamjenskog centra na prostoru “gornjeg Oboda”.

Investitori sa različitih strana

Upravo predstojećih dana, u sklopu prezentacije koncepta MACCOC-a, on će, zajedno sa Marinom Abramović, predstaviti preduzete korake na izradi master plana. Činjenica da je u realizaciju ideje MACCOC, uz Marinu Abramović, uključen i Kolhas, svakako, daje dodatnu težinu i značaj cjelokupnom projektu, za koji već postoji interesovanje investitora sa različitih strana.

Njegovo najpoznatije djelo, svakako, predstavlja zgrada Kineske nacionalne televizije u Pekingu

Kako bi na najbolji način ilustrovali značaj Kolhasa u svjetskoj arhitekturi, dovoljno je naglasiti da je riječ o autoru u čijem su ateljeu 'nastala' zdanja Centralne biblioteke u Sijetlu, Muzeja umjetnosti u Roterdamu, ili Kuće muzike u Portu.

Njegovo najpoznatije djelo, svakako, predstavlja zgrada Kineske nacionalne televizije u Pekingu, čija struktura sasvim dovoljno govori o tome zbog čega je globalna javnost nepodijeljena u konstataciji da je riječ o jednom od najinovativnijih savremenih arhitekata.

Rem Kolhas, Centralna biblioteka u Sijetlu

Kolhas, kojeg nazivaju i superstarom arhitekture, 2000. godine dobio je Prickerovu nagradu. Zajedno sa Marinom Abramović i Remom Kolhasom, na Cetinju će, prilikom prezentacije koncepta MACCOC-a, boraviti i šef njujorške kancelarije OMA (Office for Metropolitan Architecture).

Višenamjenski centar MACCOC predstavljaće sintezu segmenata namijenjenih kulturi i privredno-uslužnim djelatnostima. Projekat u čijoj realizaciji, uz Marinu Abramović, predstavnike OMA i njihove partnere, učestvuju Prijestonica Cetinje, Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore, jedan je od ključnih segmenata koji će u budućnosti doprinijeti revitalizaciji privrede u crnogorskoj

Bonus video: